Kaoset födde idé om återvinning i soprummet

Bostadsbolag borde ordna en återvinningscentral där kläder och prylar som slängts i grovsoprum, men fortfarande kan användas, sorteras ut och säljs. Det förslår Bagarmossenbon Maria Johansson. – Här har folk slängt fina teakbord från 50-talet för att de inte har bil och möjlighet att lämna till återanvändning, säger hon.

  • Publicerad 13:48, 8 okt 2018

Hon har nyligen skickat ett medborgarförslag till Skarpnäcks stadsdelsnämnd där hon föreslår att de allmännyttiga bostadsbolagen i Stockholm ska lära sig av hur de gör i Umeå.

– Jag har bott i Umeå och där går alla grovsopor till en återvinningscentral där de sorterar ut sådant som går att sälja. Så borde det vara även i Stockholm, säger Maria Johansson.

Det rör sig om kläder, möbler, elektronik och andra prylar.

Hon bor själv hos Svenska bostäder och menar att behovet är extra stort just bland hyresgäster.

– Många bostadsrättsföreningar har bytesrum där man kan ställa fungerande saker. Men när man bor i hyresrätt och inte har bil blir det svårt. Man kan lämna saker i Skarpnäck men det fungerar inte när man inte har bil. Och det gäller inte bara här, det är ett generellt problem i Stockholm att man måste ha bil för att kunna lämna saker till återanvändning,  säger hon.

Hur ska din idé fungera?

– När sopbilen kommer och hämtar grovavfallet så skulle de kunna ta det till ett ställe där folk sorterar ut saker  och sedan säljer dem för återanvändning. Man skulle även kunna ha bytesrum.

Har du pratat med ditt bostadsbolag om idén?

– Inte än, men jag ska göra det.

Vart skulle pengarna från försäljningen gå?

– Till något välgörande ändamål.  Det kan väl gå till dem som jobbar där, det skapar ju arbetstillfällen.

Stadsdelsdirektör Victoria Callenmark är positiv till förslaget.

– Det låter ju självklart att vi ska jobba så. Men rent praktiskt så har vi inget inflytande över det här, så vi kommer att skicka förslaget vidare till de kommunala bostadsbolagen. Vi kommer också att uppmärksamma stadsbyggnadskontoret och exploateringskontoret på att det där här är önskemål som folk har, så att de tänker på det när de bygger nytt, säger hon.