Så här såg det ut i Råcksta i början av veckan. Foto: Läsarbild

Kaos vid återvinningen i Råcksta

I veckan samlades ett berg av förpackningar vid återvinningsstationen vid Råcksta tunnelbanestation. Och det är inte första gången. – Man vill gärna vara miljövänlig och sortera, men det är svårt när det ser ut så här, säger Annika Ortmark Lind, som passerar stationen på väg till jobbet.

  • Publicerad 16:01, 4 jul 2018

När Annika Ortmark Lind var på väg till jobbet i tisdags morse möttes hon av ett berg av förpackningar vid återvinningsstationen som ligger vid Råcksta tunnelbanestation.

Mängder av kartonger hade kastats på hög utanför de proppfulla behållarna. Hon säger att det inte är första gången det ser ut på det sättet.

– Men den här morgonen slog det rekord. Det är märkligt att människor fortsätter att lämna skräp vid behållarna när de ser att de är fulla. Men många kanske inte har bil och känner att de inte orkar gå tillbaka med skräpet, säger hon.

Krävde svar

Den här gången kände hon att hon ville ta reda på varför och det ofta samlas på hög och kontaktade FTI, förpacknings- och tidningsinsamlingen, som tar hand om stationerna.

– Jag ville veta hur ofta de töms och om återvinningen klarar den stora befolkningen i området. Det byggs mycket här och många flyttar in.

FTI svarar att att pappersförpackningarna ska tömas dagligen, och två gånger per dag på helgerna, men att entreprenörerna har haft driftproblem på sina tömningsbilar, vilket kan ha påverkat hämtningarna.

Annika Ahlberg, regionchef på FTI, säger att stationen vid Råcksta tunnelbana är hårt belastad och att problemet är att många som bedriver affärsverksamheter lämnar sina förpackningar vid stationen.

Problem när företag dumpar

– Stationerna är till för hushållen. Om det har varit driftsproblem med bilar så kan det räcka med att man missat en dag för att det ska bli överfullt. Vi skulle behöva fler stationer, men det är svårt att få bygglov, säger Annika Ahlberg.

Annika Ortmark Lind tycker det är tråkigt att se bergen som bildas.

– Risken är att människor börjar bry sig mindre om miljön i stället för tvärtom. Det måste finnas bra förutsättningar för att vara miljövänlig.

På onsdagsmorgonen såg det fint och städat ut igen.