Flera personer har hört av sig till Mitt i Östermalm angående sopsituationen på Gärdet. Foto: Läsarbild Göran Hultquist

Kaos vid återvinningarna – många lådor efter Black Friday

Soporna låg under helgen i drivor på flera platser i innerstan. Black Friday och en miss hos entreprenören ska vara anledningen. – Det är skamligt att vi 2019 inte kan hantera våra sopor, säger Gärdesbon Göran Hultquist.

  • Publicerad 13:09, 9 dec 2019

Kartonger, soppåsar och annat skräp väller ut över trottoaren vid återvinningsstationen på Erik Dahlbergsgatan. Flera personer har hört av sig till Mitt i angående situationen vid den stationen och på andra ställen i stan under helgen.

En av de som reagerat är Göran Hultquist som har tagit bilden ovan.

– Bilden togs i söndags och jag vet att det var likadant på lördagen. Det är skamligt att vi 2019 inte kan hantera våra sopor. Och det kommer bli värre med alla paket under jul och nyår, säger Göran.

Kan komma råttor

Han berättar att stationen brukar bli överfull.

– Och det är inte så hygieniskt tänker jag med råttor och andra skadedjur som kan komma, säger Göran Hultquist.

Speciella plockbilar ute nu

Men även från återvinningen på Nybrogatan och Tomtebogatan har det kommit in läsarbilder på sopkaos.

Sopkaos på Nybrogatan. Foto: Läsarbild

…och på Tomtobogatan såg det likadant ut. Foto: Läsarbild.

Annika Ahlberg är regionchef på Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI)  som ansvarar för återvinningsstationerna i Stockholms stad. Hon berättar att något har blivit fel med tömningen under helgen.

– Det har inte tömts pappers- och plastförpackningar sedan i fredags, vi jobbar med orsak och åtgärd för fullt. Vi har speciella plockbilar ute nu för att ta hand om volymerna utanför, samt följer upp tömningarna så att vi får det vi beställt, skriver hon i ett mejl till Mitt i.

På frågan om det är aktuellt att öka på antalet tömningar säger Annika Ahlberg att pappersförpackningar töms åtta gånger per vecka på Erik Dahlbergsgatan.

– Det räcker normalt – nu är det en extrem situation, skriver hon.

Black Friday spelar roll

Hon tror att den stora readagen Black Friday kan spela en roll i kaoset. Det har enligt FTI varit extremt många förpackningar som har slängts senaste veckan.

Det riktigt tråkiga är att folk fortsätter att lägga utanför – de borde ta hem materialet och komma tillbaka efter tömning (som ju sker dagligen). Nu blir det enorma mängder på kort tid vilket ställer till problem, skriver Annika Ahlberg.