Anna König Jerlmyr (M) tar över som finansborgarråd. Foto: Anna Z Ek/Pernilla Fagerström

Känslosamt i Stadshuset – rivaler hyllade varandra

König Jerlmyr (M) och Wanngård (S) hyllade varandra på måndagens kommunfullmäktige, som var den nya mandatperiodens första. – Jag tycker att Karin Wanngård har varit en borgmästare i ordets rätta bemärkelse, sa moderaten König Jerlmyr.

  • Publicerad 19:36, 15 okt 2018

Efter att borgarråd och kommunstyrelse klubbats var det dags för Stockholms starka kvinnor – det nytillträdda finansborgarrådet Anna König Jerlmyr och det det avgående Karin Wanngård – att hålla tal.

Anna König Jerlmyr tackade för förtroendet att få leda Stockholm

– Det är på många sätt ett historiskt skifte. Det nya politiska lanskapet är inte enkelt men tack vare att vi sätter oss ner, samtalar och lyssnar på varandra har vi fått till stånd ett nytt styre. Kommunpolitik ofta är pragmatisk och att det handlar om att lösa problem i människors vardag.

Jag tycker att Karin Wanngård har varit en borgmästare i ordets rätta bemärkelse.

Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd.

Sedan övergår Anna König Jerlmyr till att tacka sin företrädare. Hon framhåller att Karin Wanngåd verkligen bryr sig om Stockholm och lyfter hennes insats efter terrorattacken på Drottninggatan.

– Jag tycker att Karin Wanngård har varit en borgmästare i ordets rätta bemärkelse. Och jag har aldrig varit så glad i en socialdemokrat som när du utlyste att Stockholm skulle få Eurovision, säger hon.

Wanngård tackade för sig

Karin Wanngård inleder sitt tal med att tacka för sin tid som finansborgarråd.

– Jag är rörd och tacksam för de fantastiska fyra år som jaga har fått leda den här staden.

Hon lyfter bostadsbyggandet och skolresultaten och betonar att hon lämnar över en stad med god ekonomi som ligger i framkant. Därefter gratulerar hon sin efterträdare till posten som det 24:e finansborgarrådet i Stockholm.

– Det behövs alltid en opposition, och då är det väl tacksamt att i har världens bästa opposition i den här fullmäktigesalen, avslutar Karin Wanngård och drar ner stora applåder.