Efter Miljöpartiets utspel är kommunfullmäktige samlade. Foto: Josefin Wennang

Känslosamma avsked och pikar om nytt styre

På måndagen kom beskedet om att Miljöpartiet vände det rödgrönrosa styret ryggen och inledde förhandlingar om styre med Alliansen. Samma kväll samlades politikerna till kommunfullmäktige.

  • Publicerad 07:07, 2 okt 2018

– Vi söker samarbete med alla kommunfullmäktiges demokratiska partier och är övertygade om att det i Stockholm finns en djupt rotade tradition av blocköverskridande samarbeten, sa Karin Wanngård (S), finansborgarråd, i valkommentaren som öppnade kvällen sammanträde i kommunfullmäktige.

En möjlig replik på nuvarande kollegan borgarrådet Daniel Helldéns (MP) beskrivning av att förhandlingarna om ett blocköverskridande styre strandade för att Socialdemokraterna stängde dörren.

Men sen i förmiddags står det klart att Miljöpartiet har gått in i förhandlingar om att styra tillsammans med Alliansen.

Utöver några hätska kommentarer mellan Vänsterpartiet och Moderaterna under debatten om att omvandla Stockholm till en fossilfri stad 2030 var stämningen god på ytan. Avgående ledamöter tackades av och nya ledamöter välkomnades. Presidiet för kommunfullmäktige tackades till stående ovationer och blommor.

Flera ledamöter fick varma applåder från båda blocken efter hyllningar i sina tacktal. Men den politiska vilden Rickard Wall som uteslutits ur Sverigedemokraterna gick ut med en storm. Detta var han sista möte i kommunfullmäktige.

Han krävde votering i frågan om förtätning i Farsta och blev nedröstad och proklamerade att han efter fyra år konstaterat att samtliga ledamöter var överbetalda.

I sitt sista anförande avbröt han sig själv mitt i och avslutade med orden ”Jag kommer tillbaka”.

En av farhågorna inför ett blågrönt styre är hur partierna ska kunna enas i sin trafik- och miljöpolitik men Miljöpartiets gruppledare uttryckte optimism.

– Vi avrundar en mandatperiod med progressiv miljö- och klimatpolitik, sa Daniel Helldén i samband med att det nya jättegaraget i Hjorthagen klubbades igenom och fortsatte:

– Som jag ser fram emot att kunna driva även under nästa mandatperiod.

Kvällens stora frågor var just garaget som fick grönt ljus samt att utvidga handelsplatsen vid Bromma flygplats och en ny multihall för idrott i Vårberg.

Båda förslagen klubbades igenom.