Foto: Claudio Britos

Kanonbesked för skidälskare

Kylan som kom i början på december var precis vad som behövdes. Efter intensiva dagar kan en lång skidvinter dra igång, och i Ekebyhovsbacken är man redo för årets säsong.

  • Publicerad 16:30, 10 dec 2021

Foto: Claudio Britos

Rekordtidig premiär

Ekebyhovsbacken har ofta tidig öppning. Men 11 december, som var planen när den här artikeln skrevs, är ovanligt tidigt.

– Det har inte hänt på mina tolv år här. Det är mer än en månad snabbare än i fjol, säger Alex Blomqvist, driftansvarig.

Konstsnö står emot värme bättre än natursnö.

– Vi kommer kunna hålla på långt in i mars, säger han.

Foto: Claudio Britos

Jobbar i skift

Victor Östman är en av pistmaskinisterna som arbetar i Ekebyhovsbacken. Totalt jobbar sex personer skift med snöläggningen och backen är i samband med snöproduktionen bemannad dygnet runt.

I och nedanför backen finns 18 snökanoner som används till konstsnöproduktionen.

– De gör 1 200 kubikmeter snö i timmen, säger Alex Blomqvist, driftansvarig.

Foto: Claudio Britos

Fyra nedfarter

I Ekebyhovsbacken finns fyra nedfarter och anläggningen har två liftar, en knapplift och en ankarlift.

Att backen i folkmun kallas för Maskbacken kommer av att Mälaröarnas alpina skidklubb, (Mask), håller till där.

Klubben har fostrat flera framgångsrika åkare genom åren, bland andra Helena Rapaport som tävlade i VM 2019 och hennes syster Matilda som tävlade i friåkning.

Populärt. Närlundabon Christer Daelander och hans barnbarn Gabriel Jiménez går ofta till Ekebyhosbacken för att åka pulka. Foto: Claudio Britos

Både pulka och längdskidor

Pulkaåkning. Närlundabon Christer Daelander, här med fyraåriga barnbarnet Gabriel Jimenez, tar sig ofta till Ekebyhovsbacken. Bland annat för pulkaåkning, men även skidor lockar.

– Alpint åker jag kanske en gång i månaden. Det är en bra backe, en av de bättre i Stockholmsområdet, säger Christer.

Han hoppas även att det görs ett konstsnöspår för längdskidåking, något som Mälarö SOK tidigare skött genom ett driftsbidrag från Ekerö kommun.

– Jag brukar vara här flera gånger i veckan och åka längd, säger han.

Foto: Claudio Britos

Färingsöbon gör hundleksaker av gamla tyger

Nyheter Kärleken till hundar blev affärsidé Överblivna tyger och understimulerade hundar – det var kombinationen som kickade igång Färingsöbon Emelie Frisks företagsidé.fredag 14/1 16:23

Tranholmens is lockar besökare i alla åldrar

Nyheter Stort säkerhetsarbete för säker skridskoåkning Efter två mildare vintrar kan alla skridskoentusiaster äntligen snöra på sig grillorna. Sedan mellandagarna har Tranholmens isbana återigen öppet – till besökarnas stora glädje.fredag 14/1 15:52

Vaccinationskrav för nyanställda i Ekerö kommun

Nyheter Gäller vård- och omsorgspersonal Har du inte vaccinerat dig kan du inte få vård- och omsorgsjobb hos Ekerö kommun. Det beslutades av kommunstyrelsens ordförande Adam Reuterskiöld (M) på torsdagen.torsdag 13/1 16:41