”Känns lite som dödsstöten för Hjorthagen”

På fredag stänger Coop butiken i Hjorthagen. Hjorthagsborna hänvisas till Norra Djurgårdsstaden där man öppnade i torsdags. – Klart jag är besviken, säger Mats Rehn, en av butikens trogna kunder. Samtidigt väcks hopp om en ny butik i samma lokal.

  • Publicerad 08:47, 29 mar 2017

I måndags möttes Hjorthagsborna av beskedet att det är sista veckan med matbutik. Sedan 1905 har det funnits en Konsum- och på senare år en Coopbutik i Hjorthagen. Sedan 1954 har det legat en butik i den nuvarande lokalen. Nu flyttar man resurserna till den nyöppnade butiken i Norra Djurgårdsstaden.

För de allra flesta kom det som en överraskning när det stod skyltar utanför entrén som förkunnade att det är utförsäljning och att butiken stänger på fredag.

– Vi har varit butiken trogna. Vi har handlat här i fyrtio år och sedan slutet av 80-talet har det varit den enda matbutiken här. Man känner sig sviken. Det känns lite grand som dödsstöten för Hjorthagen, säger Mats Rehn som bott här sedan han var fem år gammal.

– Konsum har varit en social knut, fyller Gunilla Giertta Rehn i.


Gunilla Giertta Rehn och Mats Rehn upplever det som att Hjorthagen hamnar i skuggan av nya Norra Djurgårdsstaden.


De berättar att de själva är raska pensionärer som har ork att ta sig till andra matbutiker, men funderar över hur det ska gå för de äldre som bor i Hjorthagen.

– Det är många som inte är så mobila. Det blir mycket att göra för hemtjänsten…

Ulla Stenberg, Ann-Marie Winskog och Lena Forsman.

Utanför butiken står Ann-Marie Winskog tillsammans med Lena Forsman och Ulla Stenberg. De är upprörda alla tre.

– Det är katastrof! Det är åt helvete att det försvinner och inte fan tänker jag gå dit ner för att handla, säger Anne-Marie Winskog och syftar på den nya butiken.

De andra två damerna är mer milda i sina ordval.

– Chockad, det är vad jag är, säger Lena Forsman.

– De som bestämmer tror att den nyöppnade butiken bara ligger ett kvarter bort, säger Ulla Stenberg. Hon tror att det blir jobbigt för de äldre att ta 55:ans buss bort till den nya Coop-butiken.


Ceca Wadstein tycker att det är ledsamt att butiken stänger.


Coop berättar att de hade behövt göra stora investeringar i den gamla butiken, som är sliten, samtidigt som de inte tror att det finns kundunderlag för att driva båda butikerna med gott resultat.

Hur kan ni dra den slutsatsen efter att den nya butiken inte ens varit öppen en vecka?

– Vi har inte möjlighet att driva två butiker som ligger så pass nära varandra, säger Tobias Rydergren, presschef på Coop.

Varför meddelade ni med så pass kort varsel att butiken skulle stänga?

– Vi brukar inte informera i förväg vid omlokaliseringar. På vilket sätt skulle det vara bättre för kunderna att veta en månad i förväg att en butik ska flytta i stället för en vecka? Men jag förstår att de som bor nära butiken i Hjorthagen är missnöjda över att butiken flyttar.


Väggarna pryds av foton från 50-talet då butiken öppnade.


Men det finns hopp för Hjorthagsborna. Det pågår nämligen förhandlingar med en ny handlare. Och i höst kan det återigen vara verksamhet i samma lokaler.

– Det är något vi jobbar på, säger Eva Sellgren, ordförande i Bostadsrättsföreningen Friskytten.