Kanindöden fortsätter på Gärdet – stammen slås ut

Efter beskedet att gulsot ligger bakom kanindöden fortsätter kadavren dyka upp. Nu vill Vildkaninernas vänner på Gärdet se snabbare hantering av de döda djuren så att smittan inte sprids.

  • Publicerad 11:36, 19 okt 2018

I början av oktober kunde StockholmDirekt berätta att det var gulsot som låg bakom kanindöden på Östermalm. Gulsoten är ofarlig för människor, men oerhört smittsam för både vilda och tama kaniner, samt harar – och innebär oftast ett snabbt och smärtsamt dödsförlopp för djuren.

60-70 döda vilda kaniner har hittats och hela Östermalmsstammen kommer att slås ut enligt stadens viltvårdare.

Kaninernas vänner

Tillsammans med flera vänner på Gärdet är Lisbeth Sandberg en av de som engagerat sig kanske allra mest i kanindöden under hösten. Vännerna är ingen officiell föreningen men kallar sig Vildkaninernas vänner på Gärdet.

– Stammen planterades här på 1800-talet enligt länsstyrelsen och det är hemskt att stammen att vildkaninerna dör ut. För många äldre som vuxit upp på Gärdet där kaninerna har sprungit är det sorgligt att de försvinner, säger hon.

Smärtsam död

I helgen upptäckte Lisbeth flera nya kaninkadaver på Kampementsbacken, nära och på gångvägarna. På måndagen anmälde hon upptäckten till staden, men på torsdagen låg kadavren fortfarande kvar och en förskoleklass var där på utflykt.

– Ett kadaver är smittsamt i tre månader efter döden. Och så leker det barn mitt bland dem, det är fruktansvärt, säger Lisbeth.

Ring in till staden

Lisbeth Sandberg och de andra kaninvännerna vill fortsatt uppmana alla att rapportera de kadaver man ser.

– Vi vill få folk få att ringa in till staden, och att staden snabbt tar reda på de döda kaninerna för att begränsa smittspridningen. Smittan förs vidare bland annat med våra skor. Skulle jag ha smittsamma kadaver på en privat tomt skulle jag bli polisanmäld, säger Lisbeth.

De döda kaninerna ligger också i gångbanan vid Kampementsbacken. Foto: Lisbeth Sandberg

Stadens viltvårdare Tommy Tuvunger kan inte svara på varför de döda kaninerna i Kampementsbacken inte plockats upp på fyra dagar, men han säger att alla kaniner som anmäls måste och ska tas upp direkt.

– Ringer man driftcentralen är det inget snack, då skickas viltvårdare direkt, så någonting har felat i det här fallet, säger han.

Hinner med

Men även om 60-70 kaniner hittills har upptäckts ska staden inte ha svårigheter att hinna med att plocka upp alla kadaver.

– Nej, absolut inte. Skulle det behövas skulle vi kunna ha 100 man som är ute plockar upp kaniner, säger Tommy Tuvunger.

Hittar man döda kaniner kan man anmäla dessa på stockholm.se/tycktillapp eller ringa till 08-651 00 00. Det är också viktigt att lämna kontaktuppgifter så att man kan hjälpa viltvårdarna till rätt plats vid behov.

Fakta

Tama kaniner kan smittas

  • 5 döda kaniner från Östermalm har skickats av staden till Statens veterinärmedicinska anstalt – alla har haft gulsot.
  • Antagligen har alla djur haft viruset RHDV2 – en ny form av kaningulsot som även smittar harar såväl som vilda och tama kaniner.
  • Viruset är mycket smittsamt och smittar via direktkontakt, via foder, via insekter, kläder, skor etcetera som kan bära på virus.
  • Viruset kan överleva i flera månader i miljön liksom i blod och andra vävnader.
  • Tama kaniner kan vaccineras mot gulsot.
  • Människor kan inte smittas.
Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt
Visa merVisa mindre