Deltar. Lena Endre tillbringade delar av sin uppväxt i Tyresö och är engagerad i kampanjen. Foto: Mattias Edwall

Kändiskampanj för vaccinering

Nu har Sveriges Kommunikationsstyrelser dragit igång kampanjen "Kavla upp", en kampanj för att få alla att vaccinera sig mot Covid-19. Skådespelaren Lena Endre, uppväxt på Tyresö, deltar själv i kampanjen.

  • Publicerad 11:47, 28 maj 2021

Kampanjen är ett sätt att övertyga fler att vaccinera sig. Flera kändisar deltar i kampanjen. En av dem är Lena Endre, som växte upp på Tyresö mellan 8 och 19 års ålder. Tyresö kommun låg enligt den senaste statistiken långt fram i antalet vaccineringar jämfört med närliggande kommuner i Stockholm och regionen.

– Det är väldigt uppmuntrande att Tyresö är bra på att vaccinera sig, säger Lena Endre.

Måste förstå allvaret

I kampanjen deltar flera kända personer, för att inspirera till vaccination.

– Det är fantastiska forskare som har hittat vaccinet. Den motviljan som finns mot vetenskapen är obegriplig, säger Lena Endre.

Hon tror att en anledning till att inte alla förstår vikten av vaccineringen är att det var så länge sedan det var en pandemi eller krig här.

– Man förstår inte riktigt allvaret i pandemin och effekterna ifall vi inte vaccinerar oss.

En solidarisk insats

För Lena Endre själv var deltagandet i kampanjen ett sätt att göra något.

– Det är en ren solidarisk insats, miljoner människor har dött. Vi tänker inte på att det är så många saker som är farliga som vi har blivit av med tillsammans. Låt oss hjälpas åt att få bort det här fruktansvärda viruset, säger hon.

I pressmeddelandet från Sveriges Kommunikationsstyrelser uttalar sig ordföranden och initiativtagaren Helena Westin.

– Det vaccinationsprogram som nu pågår är en historisk ansträngning av ofattbara proportioner och kan kanske vara det viktigaste vi gjort i modern tid. Vi vaccinerar oss inte enbart för att vi själva ska hålla oss friska, vi gör det även för varandra, säger hon.

Kampanjen "Kavla upp"

Den 24 maj startade den rikstäckande kampanjen "Kavla upp", en kampanj för att få fler att vaccinera sig mot covid-19. Flera kända personer deltar i kampanjen.

Kampanjen är ett privat initiativ av Sveriges kommunikationsbyråer. Den är helt finansierad genom privata donationer. Folkhälsomyndigheten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har enligt ett pressmeddelande gett positiv återkoppling på initiativet och kampanjen.

Källa: Pressmeddelande från Sveriges Kommunikationsstyrelser

Visa merVisa mindre