I två decennier har monsieur Boudet sjungit surdegens lov. Visst, en hel del har hängt på den långvariga trenden men de flesta har nog tyckt att det har varit lite för krångligt att kultivera en deg. Sébastien själv anser att hans eget arbete fått för liten effekt. Därför lade han också ner sitt populära bageri i Söderhallarna i höstas.

– Jag hade en känsla av hopplöshet och att jag kan göra så mycket mer utan en rullande verksamhet.

Kokat ihop en ny bok

Med sin nya bok Sébastiens vinter - fransmansfasoner och nya traditioner vill han ändra vårt sätt att tänka. 

– Det är något jag har kokat ihop länge. Det här med jul utmanar allt man tror på om man jobbar med hållbarhet och ekologi. Allt går ut på att det ska konsumeras och ätas, säger han.

– Ekologi och hållbarhet förknippas ofta med att med ge upp saker, så jag vill visa att min jul inte saknar någonting, den är bara lite ommöblerad. Traditioner är inte konstanta utan rörliga, levande. Förändringar kan vara roliga och lekfulla och hållbarhet och ekologi måste inte vara tråkigt.”

Traditionstung bok

Han frågade sig själv vilka traditioner han ville att hans barn ska föra vidare till sina barn. 

Boken täcker hela vintern men tyngdpunkten ligger på julen. Varje kapitel – och recept – inleds med ett rim. 

– Det är lättare att säga jobbiga saker med rim. Det är som en trojansk häst, som kommer in i hjärtat. Vissa rim är lite roligare, andra lite mer engagerade”, säger han stolt.

Han kallar det en handbok för en hållbar vinter. Just julen är en högtid då även de mest medvetna tycks glömma alla principer och går ”all in”, helt bortkopplade från verkligheten, menar han.

Uppmanar till egna lösningar

Men Sébastien Boudet är trött på att vara Grinchen, julsabotören som kommer med en massa pekpinnar. Så tanken är att inspirera läsarna. Boken är en hyllning till framförhållning, men även till svenska råvaror.

– Jag vill att läsarna ska planera i förväg och hitta sina egna lösningar. Måste man köpa allt färdigt till jul blir det dyrt, stressigt och onyttigt.