Kändisarna trivs i Tyresö

Linda Bengtzing, Frank Andersson och Björn Skifs. Alla har de valt att bo i Tyresö eller Haninge. Skådespelaren och filmmakaren David Nzinga är en av dem. Han vurmar för sitt Jordbro. – Det är den absolut bästa platsen att vara på, säger han.

  • Publicerad 13:00, 20 jul 2015

25-åriga David Nzinga väljer att stanna i Jordbro i sommar. Smultronstället ligger vid kulturhuset och är enligt David oslagbart, oavsett väder.

– Det är det absolut bästa platsen att umgås på. Där är det alltid en massa sköna människor som springer omkring och det finns basketplan och Jordbro IP. Och blir det varmt så kan man svalka sig vid Höglundabadet, säger han.

I Jordbro bor David Nzinga tillsammans med sin bror Daniel Nzinga, medlem i bandet Panetoz. Och syskonparet är inte ensamma om att ha hittat hem i Haninge kommun.

Ett stenkast bort, andra sidan Nynäsvägen i Österhaninge, har artisten Björn Skifs bott i den gamla prästgården från 1764 i ett halvt sekel tillsammans med frun Pernilla.

Där håller han sig sysselsatt med att laga staket, gräva och flytta stenar när han inte är ute på turné.

Men helt ensamma tycks paret inte vara. Björn Skifs har tidigare berättat att det händer oförklarliga saker i prästgården.

– Det händer en del konstiga grejer. Pernilla har råkat ut för någon som lägger sig i sängen ibland när jag inte är hemma, men jag har aldrig stött på honom. Sedan är det saker som oförklarligt byter plats och dörrar som stängs, säger han.

I Amelia Adamos hus på Dalarö är det lugnare. Dit brukar tidningsgurun åka när hon vill stänga av mejlen och bada i havet om morgonen.

I Tungelsta bor nyhetsankaret och ”På spåret”-vinnaren Elisabeth Höglund, medan Tyresö är platsen som gäller för sångerskan Linda Bengtzing.

Hon bor i en 20-talsvilla i Trollbäcken där hon ofta tar milslånga promenader runt Fornudden medan sonen Nils ligger i barnvagnen.

I Tyresö bor även Sveriges tidigare statsminister Ingvar Carlsson, som då och då ses inhandla maten i butiker vid Alléplan.

Här bor också trollkarlen Tobbe Blom, Aino Jawo från bandet Icona Pop och Frank Andersson. Han kan, precis som grannen Linda Bengtzing, ses promenera runt med barnvagnen i Trollbäcken.

Men klockan 10 är det hemmets lugna vrå som gäller för Frank Andersson, sommar som vinter. Då är det dags att dricka morgonchokladen, en vana som suttit i länge.

– Det har jag gjort sedan jag var liten, säger han.