Kända samiska konstnärer ställer ut i Enskede

Britta Marakatt-Labba och Tomas Colbengtson är kanske Sveriges mest kända samiska konstnärer. Britta är just nu aktuell i utställningar på Bonniers konsthall och Moderna museet. På lördag är det vernissage för deras utställning ”Gryning” på galleri Helle Knudsen i Gamla Enskede.

  • Publicerad 14:59, 25 okt 2018

På lördag 27 oktober är det vernissage för Britta Marakatt-Labbas och Tomas Colbengtsons utställning ”Gryning” på galleri Helle Knudsen på Stora Gungans väg i Gamla Enskede.

Britta och Tomas arbetar med konst som utgår från den samiska historien, där hantverket är en mycket viktig del i hur verken skapas. Konstnärerna fokuserar på ett aktuellt problem, en gemensam samisk historia och samtid, skildrat med starka bilder utförda med broderi, på papper, glas eller metall.

Britta Marakatt-Labbas är just nu även aktuell i utställningar på Bonniers Konsthall och Moderna museet. Hennes broderier är miniatyrvärldar med scener ur vardagen, politiska refletktioner och berättelser om samisk kultur och historia formade med nål och tråd.

Tomas Colbengtson arbetar med grafik, måleri och glas och hans konst bygger på uppväxten i en liten samisk by i fjällen och dagens situation för urfolk. 

Utställningen pågår till och med 2 december.