Politikerna har bestämt att industriväggen i Bromsten med den kända graffitimålningen Fascinate ska rivas. Foto: Jacob Kimvall

Känd graffitimålning på industrivägg ska rivas

Väggen med den kända graffitimålningen Fascinate ska rivas. Politikerna klubbade beslutet i går. Eventuellt ersätts verket med ett fotografi på målningen.

  • Publicerad 12:40, 24 apr 2020

I torsdags klubbade politikerna i exploateringsnämnden att riva den gamla industriväggen i Bromsten med graffitimålningen Fascinate.

Johan Nilsson (M), är ordförande i exploateringsnämnden i Stockholms stad:

– Vi har beslutat att riva den, det beror på att den är i så dåligt skick och riskerar rasa. Men vi lade tilläggsuppdrag till exploateringskontoret om att tillsammans med Stockholms konst och Stadsmuseet jobba fram förslag om en ny muralmålning i närområdet, antingen en ny eller återskapade av den här målningen, som foto eller en avbildning, det får utredas i nästa skede. Och den befintliga målningen ska dokumenteras så mycket som möjligt, bland annat ska färgprover tas för att kunna återskapa målningen i framtiden.

Konstnären: ”Målningen en del av Stockholm”

”Så bra lösning som möjligt”

Johan Nilsson fortsätter:

– Jag tycker att vi har kommit fram till en så bra lösning som möjligt då väggen är allmänfarlig och att vi inte bara river väggen utan dokumenterar den innan den rivs. Det är jättetråkigt att den måste försvinna men vi skapar något nytt.

Socialdemokraterna lade vid torsdagens möte ett särskilt uttalande. S anser att Fascinate har en ”unik plats i svensk graffitihistoria”. Maria-Elsa Salvo (S), vice ordförande i exploateringsnämnden, skriver i ett mejl till Mitt i:

”Fascinate har en särskild plats i svensk graffitihistoria och kräver därför ett särskilt bevarande. Om exploateringskontoret kommit fram till att det är omöjligt att bevara väggen så räcker det inte med att endast fota av konstverket utan att noggrant dokumentera och också kompensera området med en konstnärlig gestaltning som motsvarar kvaliteten i Fascinate. Kulturförvaltningen och stadsmuseet måste involveras i det arbetet.”

Svårt att k-märka graffiti – Fascinate i Bromsten vittrar sönder

Fakta

Målades 1989

  • Graffitimålningen Fascinate målades på vad som då var en industrivägg i industriområdet i Bromsten, av konstnären Tarik Saleh och hans kamrat.
  • Målningen blev snabbt berömd och beundrad. I dag är industribyggnaden riven men väggen med målningen finns kvar.
  • 2015, efter en åtta års långbänk, beslutade staden att bevara graffitimålningen. Ett beslut som nu rivits upp. Istället ska väggen, och målningen, rivas.

 

Visa merVisa mindre