Ta tillbaka Gamla stan. "Om man har fördomar att det bara finns turister och ficktjuvar här, så kan jag säga att det känns väldigt tryggt i Gamla stan sedan Södermalmspolisen tagit över", säger butiksägaren Kim Lindeberg. Foto: Claudio Britos

Kan krisen starta en ny era för Gamla stan?

Västerlånggatan kantas i sommar av skyltar som lyder ”Stängt” och ”Utförsäljning”. För turistbutikerna har coronakrisen varit förödande. Men samtidigt ser hantverkarna en chans att få upp stockholmarnas ögon för Gamla stan.

  • Publicerad 13:50, 17 jul 2020

Det är sorgligt att säga upp folk men nånstans måste man klara sig också.

Måttet på hur det går för handlarna i Gamla stan är försäljningen av kassarullar, enligt Kim Lindeberg som driver butiken Art & Ofiice på Stora Nygatan.

– Jag märker ju direkt när Gamla stan inte mår bra. Och vi har ju höga hyror. Om vi inte säljer får vi ta och släcka ned bara, säger hon.

Kim har fått säga upp fyra medarbetare och står nu ensam i butiken, som en rad andra butiksägare längs sommarens gågator. Sedan 20 år tillbaka Kim stått här, och hon har även varit ordförande i Gamla stans företagarförening.

– För mig är det jättekonstigt att inte fler tar sig hit. Gamla stan är inte en turistö. Man har lämnat det finaste vi har till alla andra.

– Det är sorgligt att säga upp folk men nånstans måste man klara sig också. Det finns inga turister och riksdagen är på semester. Till och med slottet har stängt, men vi håller på ändå, säger hon.

"Inte beroende av turism"

I den trånga Sven Vintappares gränd ligger det lilla skomakeriet Skomakeri Framåt. Ägaren, Carina Eneroth, är en aktiv medlem i föreningen Hållbart & Lustfyllt, som verkar för ett hållbart Gamla stan. Också Carina står ensam nu, efter att ha tvingats skicka hem sina kollegor.

– Jättemycket jobb går nu åt att få stockholmarna att upptäcka Gamla stan. Vi hantverkare är ju egentligen inte beroende av turismen, men en öppen dörr mot gatan hjälper inte när folk inte vet att vi finns här eller vad vi kan göra, säger hon.

Inga dalahästar sålda. I vanliga fall säljer Waheeb många. Foto: Claudio Britos

Västerlånggatan kantas i sommar av skyltar som lyder ”Stängt” och ”Utförsäljning”. För turistbutikerna har coronakrisen varit förödande. Men samtidigt ser hantverkarna en chans att få upp stockholmarnas ögon för Gamla stan. Foto: Claudio Britos

– Hos korgmakaren kan du få en ny sits flätad till en trasig stol. Vi har hantverkare som varit här i generationer. Hantverkare som syr, tecknar och målar, producerar guldsmycken och silverföremål och även peruker, fisknät, skor och fioler tillverkas i Gamla Stan. Vi har också den cyklande rörmokaren.

Permitteringarnas guldkant är enligt Carina att butiksägarna fått mer tid att lägga på samarbete.

– Man hinner se varann nu, sticka in huvudet och säga hej. Vi jobbar tillsammans och vi måste göra det för att fixa det här, säger hon.

Alla pratar svenska

För de renodlade turistbutikerna är situationen värre. De som säljer vikingahattar och dalahästar har sett en tvärbromsad ekonomi hela våren, och det verkar inte bli någon säsong i år.

– Vi blir arbetslösa, alla som går förbi nu pratar svenska, de kommer inte in i butiken, säger Ling Ling som driver butik på Västerlånggatan.

– Det är dött för den här branschen. Utförsäljning, stängt och konkursförsäljning står det på dörrarna, och den bästa månaden brukar vara juli. Fortsätter det såhär är det konkurs för allihop nästa år. Jag får köpa aktier, skrattar han.

Och i turistbutiken Nordic Design Stockholm snett över Västerlånggatan står Waheeb Khan med samma prognos.

– Det kommer in kanske två eller tre personer på hela dagen, på helgen kanske fem eller sex. Jag vet inte om vi klarar oss.

Vad är Gamla stan utan turister?

Foto: Claudio Britos

Jenni Glämsta, Tyresö:

– Inte så mycket, skulle jag säga, Gamla stan är ju beroende av turister. Man tänker ju att det är ett turistställe. Men min son är intresserad av historia så därför är vi här idag.

Foto: Claudio Britos

Hugo Danielsson, Vällingby:

– Det blir nog inte så mycket folk, det är mycket som är gjort för turister här. Det kanske inte är lika coolt för svenskar att gå här.
 

Foto: Claudio Britos

Kim Lindeberg, Norra Djurgårdsstaden:

– Gamla stan är ju Stockholms hjärta, det är ju centrum. Det spelar ingen roll vilka som är här, Gamla stan är alltid centrum.

Foto: Claudio Britos

Oscar Bernelid, Gamla stan:

– Tomt. Västerlånggatan brukar ju vara fullpackad med folk vid den här tiden men i vår var det öde fram till juni. Men få i Stockholm har ju sett alla småställen som finns här. Det märks att fler Stockholmsturistar.

Turistbutiker kräver turister. ”Svenskar köper inte många saker här”, säger Ling Ling, butiksägare på Västerlånggatan. Foto: Claudio Britos

Turisterna uteblir – Stockholm lider

Stockholm tar den hårdaste smällen när Sverigebesökarna uteblir.

Den bransch som drabbats hårdast av coronapandemin i Stockholm är hotell- och restaurang, visar en analys som Stockholms Handelskammare gjort. När inreseförbud stoppar utländska besökare står många gästbäddar tomma.

För hotell och vandrarhem i Stockholm är kontrasten större än någon annanstans i Sverige. I Stockholms län var antalet gästnätter 78 procent färre i maj 2020, jämfört med maj 2019, enligt statistik från Tillväxtverket.

– Det är ett enormt tapp på de anläggningar som ligger inne i storstan. Färre utländska turister har gjort det ekonomiskt svårt för besöksnäringen, säger Daniel Skog, presskontakt på Svenska turistföreningen.

Utforskar Sverige

Men när utlandet blivit mer svårtillgängligt väljer också fler svenskar att bo på vandrarhem i, för dem, nya delar av Sverige.

– Det är många fler svenskar som vill utforska Sverige nu. Det finns ett väldigt stort intresse för att komma ut och vandra, och besöka Stockholms skärgård. Naturreservaten har höga besökssiffror, säger Daniel Skog.

Hoppas på lång säsong

Logiintäkterna för hotell och vandrarhem i Sverige uppgick i maj till drygt 681 miljoner kronor. Det innebär en minskning med drygt 2,3 miljarder kronor, eller 77 procent, jämfört med maj förra året.

– Intäkterna blir inte vad de är ett normalår, men vi hoppas på ovanligt lång säsong, säger Daniel Skog.

Näst efter Stockholm är Gotland hårdast drabbat av den minskade turismen, där antalet gästnätter i maj var 66 procent färre än i fjol samma månad.

Stockholm utan turister

Antalet gästnätter i Stockholms län var i maj 78 procent färre än i maj förra året.

I juni i fjol var 75 procent av alla tillgängliga rum uppbokade i Stockholm. Denna juni var endast 15 procent av rummen uppbokade. Det är ett större tapp än i landet i stort där belägringsgraden gått från 69 till 22 procent.

Stockholmshotellens intäkter för logi har gått från 873 miljoner i juni 2019 till 107 miljoner i juni 2020.

Snittpriset på ett hotellrum i Stockholm har också sjunkit från 1 326 kronor i juni 2019 till 790 kronor i juni 2020.

Inom hotell- och restaurangbranschen har 11 procent av personalen varslats och 35 procent korttidspermitterats. Konkurserna har ökat med 144 procent jämfört med samma period 2019.

Källa: Stockholms handelskammare/Benchmarking Alliance, Tillväxtverket

Visa merVisa mindre