Konflikt. Enligt bostadsrättsföreningen saknas utrymme för en ramp. Ulla-Britt Lindh håller inte med. Foto: Stefan Källstigen

Kan inte ta sig ur lägenheten – föreningen säger nej till ramp

Ulla-Britt Lindh är en av flera på Månadsvägen som inte kan ta sig ut på egen hand. Bostadsrättsföreningen anser nämligen inte att det är möjligt att installera en ramp.

  • Publicerad 16:18, 12 mar 2021

Ulla-Britt Lindh fyller snart 86 och hon är fylld av längtan. Hon vill ha ett mer aktivt liv. Den typ av vardag hon hade innan hon blev beroende av andra för att kunna ta sig ut ur sin lägenhet.

Eftersom det händer att benen viker sig när hon promenerar behöver hon en rullator för att känna sig trygg, men den kan hon inte lyfta nedför trappan utanför sitt bostadshus.

– Så då har jag bara käppen när jag går ut. Ingenting att falla tillbaka på om benen viker. Jag riskerar att bli sittandes här hemma, och jag är så pigg annars. Det är bara benen, säger hon.

Dussin mejl

Hon har därför bett om en ramp utanför porten, men kommunen kan inte godkänna och betala rampen utan klartecken från bostadsrättsföreningen. HSB Brf Västerby 2 – som har sagt nej.

Ulla-Britts dotter Miriam Lindh har under fem månader skrivit ett dussin mejl till styrelsen för att få dem att tänka om. I mejlen som Mitt i har tagit del av har hon fått till svar att de inte kan godkänna en ramp på grund av problem med snöröjning, städning, blåljus, problem för andra boende samt ansvar för nedmontering och bortfrakt.

– Jag får bara standardsvar. Och föreningen måste godkänna, ringer man HSB centralt säger de att dessa beslut är delegerade. Enligt Boverket måste nya bostäder anpassas men det beslutet gäller inte retroaktivt, säger Miriam Lindh.

– En domare sa att hyresnämnden skulle kunna medla mellan oss och föreningen, men då är det en handläggningstid på ett år.

Under pandemin. "När man inte får ha främmande hemma hade man kunnat gå på en promenad runt kvarteret. Men mina knän, jag litar inte på dem. De viker sig." Foto: Stefan Källstigen

Går inte. "Det finns inget utrymme egentligen för en ramp", säger Kristian Renioso på Brf Västerby 2. Foto: Stefan Källstigen

Vid utgångarna till husen mittemot, som har en annan förening, finns ramper till nästan varje entré.

– Det hör inte till vanligheterna att föreningar säger nej. De är några som har ansökt om ramp i det här huset och vi har hjälpt dem ta fram en ritning på en ramp och skickat in den, säger Heléne Jämtbäck, handläggare av bostadsanpassningsbidraget i Järfälla kommun.

– Det är uppenbart att behovet finns, men när föreningen säger nej blir det ett nej även från oss. Så som villkoren ser ut har vi inget annat val än att ge ett avslag.

Passar inte in

En av dem som också har ansökt om en ramp är Ulla-Britts 91-åriga granne. Han har skrivit en motion till föreningens styrelse där han berättar om sin situation.

– Om det ska vara så här ska det stå i kontraktet: När du blir gammal då måste du flytta, säger Ulla-Britt Lindh.

Kristian Reinoso, ordförande i Brf Västerby 2, säger att anledningen till att man säger nej är att rampen inte får plats.

– Det finns inget utrymme egentligen. Det är massa saker som ska få plats, som andra människor. Vi har godkänt ramper men ibland passar de inte in och då blir de inte godkända.

Är du medveten om att ni har boende som inte kan ta sig ut ur sina lägenheter?

– Det har inte med saken att göra. Så klart personen inte tycker det är kul. Men vi godkänner ramper när det finns utrymme för dem.

Kommunen har ju ritat en ramp som ska funka?

– Ja så kanske det är. Vi får väl prata med kommunen.

40 år. Ulla-Britt Lind har bott här i 20 år, och Eva Svensson dubbelt så länge. Foto: Stefan Källstigen