Det är den senaste tidens turbulens inom Solna konståkning som har fått Peter Edholm att agera. Foto: Läsarbild Pressbild/Mostphotos

Kan bli hårdare tag mot idrottsföreningar efter larm om vikthets

Larmen om kränkningar och missförhållanden inom Solna konståkning leder nu till politiska åtgärder. Peter Edholm (L) föreslår hårdare regler för föreningar som stöttas av kommunen.

  • Publicerad 05:01, 17 okt 2019

Efter larmen om missförhållanden inom Solna konståkning valde klubben att stänga av en kritiserad tränare. Men först efter att Riksidrottsförbundet, via Svenska konståkningsförbundet, rekommenderade föreningen att vidta åtgärder. I efterdyningarna av de många berättelserna om kränkningar och vikthets inom klubben handlade en del av diskussionen om vem som hade ansvaret att agera. Tränare, föreningen, föräldrar, förbunden och Solna stad bär alla en del av ansvaret, menar Peter Edholm.

”Hemskt att få veta”

– Oacceptabelt räcker inte för att beskriva det som har kommit fram de senaste veckorna och det är hemskt att få veta att det här har pågått under lång tid. Alla olika aktörer måste skärpa sig och kommunen måste göra sitt, säger Peter Edholm (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Precis som barnen är skyddade av ett regelverk när de är i skolan ska de vara skyddade när de snör på sig skridskorna i ishallen på fritiden

Peter Edholm (L)

Han föreslår därför nu att Solna stad ändrar sitt eget regelverk, så att man i liknande situationer framöver ska kunna agera tidigare och mer kraftfullt mot föreningar som kommunen stöttar. Peter Edholm vill med det nya upplägget till exempel att lokala idrottsföreningar ska tvingas följa rekommendationer från det egna specialidrottsförbundet eller riksidrottsförbundet. Han vill också ta med formuleringar från skollagen om hantering av kränkningar, till exempel när det gäller anmälningsplikt och bevisbörda. Peter Edholm vill att föreningarna tillsammans med sina respektive förbund ser till att reglerna sköts. Föreningar som inte sköter sig ska snabbt kunna bli av med bidrag och tider i ishallar och andra kommunala anläggningar, är tanken.

– Jag vill att konståkningen och övriga föreningar ska hantera påstådda kränkningar på ett förtroendeingivande sätt. Varför inte kopiera det upplägg som finns i skollagen och som ju till stor del fungerar? Precis som barnen är skyddade av ett regelverk när de är i skolan ska de vara skyddade när de snör på sig skridskorna i ishallen på fritiden, säger Peter Edholm.

Peter Edholm lägger fram förslaget på kultur- och fritidsnämndens sammanträde i kväll och hoppas få med sig samtliga partier. Vinner förslaget gehör får kultur- och fritidsförvaltningen i uppdrag att ta fram ett skarpt förslag på hur reglerna ska utformas.

Kommunen kräver svar efter vikthets i konståkningsklubben

Solna konståkning behåller bidrag – efter krismötet med kommunen