Ledare. Niki Homand och Ida Giorgi, två av ledarna när tonårsflickor och unga kvinnor i Spånga testar på koreograferad dans och kampsport med självförsvar. Foto: Privat

Kampsport och dans ska aktivera Spångas tjejer

Tonårsflickor och unga kvinnor kan under maj prova på kampsport och koreograferad dans i Spånga. Övningarna hålls utomhus så att det blir coronasäkert.

  • Publicerad 17:00, 7 maj 2021

Under några eftermiddagar i maj ordnar Stockholms stad rörelseaktiviteter i Spånga, för tonårsflickor och unga kvinnor mellan 13 och 19 år.

– Forskningen visar att det är färre tjejer som är fysiskt aktiva under sin fritid, därför riktar vi oss till tjejer, säger Ida Giorgi, idrottskoordinator på idrottsförvaltningen.

Valet av aktiviteter, kampsport med självförsvar och dans, är något av det ungdomarna själva vill prova på, enligt undersökningar staden gjort.

– Träna kampsport med självförsvar är nåt många önskar, säger Ida Giorgi.

"Inget försvarsbehov"

Det finns enligt Giorgi ingen annan anledning till att tonårstjejer och unga kvinnor vill träna självförsvar än att få röra på sig, exempelvis som ett ökat behov av att kunna försvara sig.

– Jag tror att kampsport och kickboxning är kodat manligt, tjejer ska inte hålla på med det. Då blir det självförsvar istället.

Övningarna är på prova på-nivå, inga förkunskaper krävs, och hålls utomhus.

– Syftet är att testa på motion som är kul, att ha en kul fysisk aktivitet tillsammans med andra tjejer, för de som inte har nåt alls att göra på fritiden. Långsiktigt är målet att fortsätta med aktiviteter hela nästa läsår.

Träffas vid Grottan

Passen hålls 10, 17, 24 och 31 maj. Anmäl dig till ida.giorgi@stockholm.se.

Vem som helst som är tonårsflicka/ung kvinna i åldersgruppen 13 till 19 år kan delta.

Deltagarna samlas klockan 16 utanför Grottans fritidsgård och går till närliggande bollplaner för att hålla övningarna.

Passen pågår mellan 50 och 55 minuter och det är gratis att vara med.

Visa merVisa mindre