Under några eftermiddagar i maj ordnar Stockholms stad rörelseaktiviteter i Spånga, för tonårsflickor och unga kvinnor mellan 13 och 19 år.

– Forskningen visar att det är färre tjejer som är fysiskt aktiva under sin fritid, därför riktar vi oss till tjejer, säger Ida Giorgi, idrottskoordinator på idrottsförvaltningen.

Valet av aktiviteter, kampsport med självförsvar och dans, är något av det ungdomarna själva vill prova på, enligt undersökningar staden gjort.

– Träna kampsport med självförsvar är nåt många önskar, säger Ida Giorgi.

"Inget försvarsbehov"

Det finns enligt Giorgi ingen annan anledning till att tonårstjejer och unga kvinnor vill träna självförsvar än att få röra på sig, exempelvis som ett ökat behov av att kunna försvara sig.

– Jag tror att kampsport och kickboxning är kodat manligt, tjejer ska inte hålla på med det. Då blir det självförsvar istället.

Övningarna är på prova på-nivå, inga förkunskaper krävs, och hålls utomhus.

– Syftet är att testa på motion som är kul, att ha en kul fysisk aktivitet tillsammans med andra tjejer, för de som inte har nåt alls att göra på fritiden. Långsiktigt är målet att fortsätta med aktiviteter hela nästa läsår.