Få aktiva. Hans Bildsten och Sune Nilsson är två av relativt få som spenderar mycket tid i Haninge hembygdsgilles klubbhus, Tingshuset i Västerhaninge. Foto: Viktor Runsten

Kämpig nystart för hembygdsgillet

Coronapandemin må ha lagt sig men Haninge hembygdsgille har svårt att återgå till det normala. Ett stort medlemstapp under de senaste två åren, kopplat med svårighet att rekrytera nytt, ger ett tufft utgångsläge.

  • Publicerad 06:15, 25 apr 2022

Någon från Vega kommer nog inte hit en sommarsöndag

– Medelåldern är hög och vi får ingenting nytt underifrån. Pandemin har också gjort att vi har tappat energi, vi som jobbar i föreningen, säger Sune Nilsson.

Han är en av rätt få aktiva medlemmar i Haninge hembygdsgille. Med cirka 500 medlemmar är det endast 10-20 personer som är aktiva på ett eller annat sätt i föreningen.

– De har gått ner i viloläge under pandemin och kommer inte igen.

Vad beror det på?

– Ja, vad beror det på? Jag är själv 81 år och man blir gammal och sumpar energi. Men vi har svårt att värva medlemmar, vi börjar vingla för att överleva, säger Sune Nilsson.

Vill nå ut i kommunen

Han refererar till det nya och växande Vega med cirka 10 000 invånare. Många lär ha flyttat in utifrån, så det borde finnas en potentiell pool med människor som kan vara intresserade av Haninges historia, och i förlängningen även hembygdsgillet.

– Men det olyckliga med vår förening är att vi är etablerade i den sydligaste och minst befolkade delen av vår kommun. När vi har öppet hus är det oftast för de närmast sörjande, någon från Vega kommer nog inte hit och dricker kaffe en sommarsöndag.

– Nja säg inte det, flikar Hans Bildsten in.

– Nej, vi vet ju inte. Någon av dessa 10 000 kanske gör det ändå.

Tingshuset i Västerhaninge är hembygdsgillets hem och utgångspunkt. Det anrika huset får föreningen använda utan kostnad från kommunen, som äger byggnaden.

– Av stolthet har vi inte sökt kommunalt bidrag, men vi måste göra det nu för det här är inte hållbart, säger Sune Nilsson.

Även fast det är tufft så vill inte han klaga allt för mycket.

– Man ska inte beklaga sig, för jag förstår att det är så mycket som sker på fritiden. Det är svårt att prioritera.

Snart väntar ett årsmöte för hembygdsgillet där vägen framåt ska benas ut.

– Efter årsmötet ska vi tillsätta en kommitté, det brukar vara ett sätt att få allt att dö, men vi hoppas att det inte är så. Vi har ändå gnetat oss upp förut.

Det här gör Haninge hembygdsgille

Med cirka 500 medlemmar uppskattar Sune Nilsson att Haninge hembygdsgille är den största hembygdsföreningen i kommunen. Men han tycker att de behöver öka i antal medlemmar och menar att det behövs fler aktiva medlemmar i föreningen.

Aktiva medlemmar kan till exempel syssla med någon av arbetsgrupperna; dokumentationsgruppen, dräkt- och textilgruppen, arkeologigruppen (vilande, men på gång att startas upp) och hus- och trädgårdsgruppen.

Fyra gånger om året släpper hembygdsgillet sin medlemstidning "Glimar från Haningebygden" och efter hand släpper de böcker i serien "Haningebygden".

Visa merVisa mindre