Kampen skärps mot knarket

I både Vårberg och Sätra centrum pågår öppen knarkhandel. Nu trappar polisen upp kampen mot drogerna.

  • Publicerad 07:37, 14 feb 2017

Den 23 september 2016. Polis som patrullerar i Vårberg ser två män gå ut ur centrum. Plötsligt kastar en av dem ett föremål under en parkerad bil. Det visar sig vara en påse med 1,15 gram kokain.

Samma eftermiddag gör Skärholmspolisen husrannsakan hemma hos den 19-årige man som kastat påsen. I lägenheten i Vårberg hittar man cannabis och kokain. Värde på den illegala marknaden: 1,5 miljoner kronor. I januari 2017 dömdes 19-åringen till tre års fängelse, bland annat för grovt narkotikabrott och ringa narkotikabrott.

Det var inte första gången – trots sina unga år har han tidigare dömts för ringa narkotikabrott två gånger. Och det är inte ovanligt. Mitt i har tittat på ett antal domar mot unga män i Skärholmens stadsdel. De visar att många grips och döms till böter om och om igen, för narkotikainnehav.

– Det är oerhört vanligt. Bötesstraff är inte avskräckande. Men det är inte heller tanken. Tanken är att fånga upp unga som hamnat snett. Vi ska slussa dem vidare till socialtjänsten eller Maria Ungdom där de kan få hjälp. Samverkan med dem är det absolut viktigaste sättet för polisen att arbeta mot droger, säger kommunpolisen Mikael Sundberg.

Men uppenbarligen fortsätter många ändå att missbruka, och att langa. Förutom att de, som Mikael Sundberg säger ”förstör för sig själva” skapar de otrygghet och rädsla i centrumen. I Skärholmens stadsdel är problemen störst i Vårberg centrum, men också Sätra centrum har problem med droghandel. Kunder i centrumen berättar för Mitt i att de fått frågan om ”de vill ha något”. Skolbarn som kommer hem med tunnelbanan passerar langarna – och riskerar att bli rekryterade till missbruk.

– Jag tror inte att droghandeln har ökat. Däremot har den blivit mer öppen. Killarna spelar tuffa och vill gärna ha publik. För ett par år sedan var de yngre, nu har de vuxit och blivit kaxigare, säger Mikael Sundberg.

Polisen gav medborgarlöften

Skärholmspolisen har just avlagt sina så kallade medborgarlöften för 2017 – löften som formulerats utifrån invånarnas åsikter och önskemål. Inte oväntat gällde ett av löftena Vårberg och Sätra centrum.

Polisen lovar ”att aktivt arbeta för ökad trygghet i Vårberg och Sätra genom att förebygga och ingripa mot brottslighet och ordningsstörningar i området. För att säkerställa kontinuiteten i arbetet kommer särskilt utsedda poliser att jobba i området”, lyder formuleringen.

Rena självklarheter kan tyckas, men enligt Mikael Sundberg innebär de en skärpning av polisarbetet.

– Vi har redan ökat vår närvaro. Vi har tagit ut poliser som är mer på plats än förut och som ska ge bättre kontinuitet, säger han.

Rädda ordningsvakter

När Mitt i tittar in i Vårberg centrum en vardagseftermiddag hoppas ordningsvakterna där att polisens löften ger effekt. De jobbar bara två i taget. Ungdomsgrupperna är betydligt större.

– Det samlas ofta 30–40 personer framåt kvällarna, det är något helt annat än i andra centrum där jag jobbat. Om vi säger till dem något drar de på sig masker. Då är det svårt för oss att gripa in. Jag är rädd när jag är på jobbet, säger en av vakterna, som vill vara anonym.

Både han och hans kollega vittnar om hur öppen droghandel är. De observerar och larmar polisen. När polisen är på plats hjälper de till att skapa ordning.

– Det är nästan som om de köpte och sålde mat, så öppna är de, säger kollegan med ett snett leende.

Utrymme avspärrat

I Sätra centrum finns inga ordningsvakter. Men centrumförvaltaren stängde nyligen av en källargång, som leder till ett utrymme där gängen brukade hänga.

– Vi har spärrat av utrymmet, dit man tar sig via en trappa i centrumet. Vi hoppas att det bidrar till att droghandeln minskar, säger Rizk Issa, vd för Issa förvaltningskompaniet AB.
Samtidigt sa han upp de hyresgäster som höll till därnere, bland annat en nattklubb.

Issa förvaltningskompaniet AB är förvaltare i Sätra centrum sedan i oktober, då Sätra förvaltnings AB köpte centrumet. De arbetar nu med att rensa bort all slags olaglig verksamhet, droghandeln inte minst.

– Många ringer och klagar på centrumet, och vi kämpar. Men det här är också ett samhällsproblem, som vi inte kan lösa själva, säger Rizk Issa som välkomnar högre polisnärvaro.

Det här ska polisen också prioritera

Brott mot narkotikastrafflagen är det enskilt största problemområdet i Skärholmens stadsdel, anser lokalpolisen.

Dessutom prioriterar man fem andra områden.

I januari skrev Skärholmspolisen och stadsdelsförvaltningen under en samverkansöverenskommelse som gäller 2017–2019. Den innehåller en plan för hur de ska arbeta tillsammans.

Av dokumentet ”gemensam åtgärdsplan” framgår att polis och stadsdelsförvaltning prioriterar sex områden att samverka runt:

1. Otrygga centrummiljöer. Tryggheten och trivseln i centrumen och 500 meter runt t-banestationerna ska bli bättre.

2. Otrygga bostadsområden. Inbrotten i bostäder och källare ska minska, liksom skadegörelsen och busåkningen med motorfordon.

3. Narkotika, ungdomar och unga vuxna. Tillgången på droger ska minska för att färre ska hamna i missbruk. Skadeverkningarna av droger ska minska och tryggheten för de boende öka, tack vare det.

4. Olovliga bosättningar/påträngande tiggeri. Tiggeriet ska begränsas ”på ett humant sätt”. Olovliga bosättningar ska upptäckas tidigt och avhysas. Skadegörelse och nedskräpning som följer med dem ska minska.

5. Våldsbejakande extremism. Arbetet är under uppbyggnad.

6. Organiserad brottslighet/kriminella nätverk. Denna brottslighet ska försvåras för att färre ska bli livsstilskriminella och parallella samhällsstrukturer inte skapas.