Kampen om Tullinge hårdnar

En månad innan folkomröstningen om kommundelning kämpar nu båda sidor om Botkyrkabornas röster. Allra hårdast är kampen om Tullingeborna själva. – Jag har inte bestämt mig ännu, säger småbarnsmamman Anna Larsson.

  • Publicerad 19:27, 17 aug 2014

Det har bara gått drygt en månad sedan familjen flyttade hit och Anna Larsson har inte hunnit sätta sig in i frågan om Tullinge ska bli en egen kommun.

– Jag är helt öppen.

Hon är en av de osäkra, dem som Isak Betsimon, miljöpartistisk kommunpolitiker, och Martina Styffe, Tullingebo och SSU-are, vill nå med sina argument om fördelarna med mångfald och att vara en stor kommun med mer att säga till om. De ingår i kampanjen Håll ihop Botkyrka som kämpar mot en kommundelning. De flesta tillhör något av majoritetspartierna, men inte alla.

– Håll ihop Botkyrka ska vara en plattform där man kan bedriva en nej-kampanj utan att göra något partipolitiskt ställningstagande, säger Emanuel Ksiazkiewicz, till vardags politisk sekreterare i S.

Stödet för att bilda en egen kommun är förstås starkast i Tullinge. Men det är långt ifrån alla som vill bryta sig loss och många är lika osäkra som Anna Larsson. I den enkät som Lokaltidningen Mitt i gjorde i våras med 100 Botkyrkabor ges en liten fingervisning – då var 60 procent för kommundelning och 30 procent osäkra.

På Ja-sidan har Tullingepartiet nu lanserat sitt ”hemliga vapen” för att slutligen övertyga Tullingeborna. Man har byggt en i stort sett komplett hemsida för den påhittade egna Tullinge kommun. Ett oerhört avancerat bygge där man kan se allt från hur partiet tänker sig att organisera nämnder och förvaltningar till när man kan ringa den potentielle konsumentvägledaren.

– Vi gjorde sajten dels för oss själva, för att vi behöver sätta oss in i vad en kommun omfattar och dels för Tullingeborna, för att visa hur det skulle kunna bli. Vi skriver till exempel ut telefonnummer till alla ansvariga för att visa hur vi vill skapa en närmare kommun, säger Anders Thorén, Tullingepartiet.

Hur seriöst ska man ta kommunorganisationen på sajten?

– Väldigt seriöst. Vi har tittat mycket på Salem och Knivsta som också bildat nya kommuner. Organisationen ska vara ungefär som Salems, lika slimmad.

Precis som Håll ihop Botkyrka lägger Tullingepartiet mest krut på Tullingeborna. I dagarna skickas information om kommunsajten ut och sedan väntar dörrknackning. Båda kampanjerna försöker nå övriga Botkyrka – där motståndet mot en kommundelning är mer kompakt – genom bredare kampanjer. Ja-sidan via kampanjer i kollektivtrafiken och nej-sidan via de politiska partierna.

Centern har också skapat ett partipolitiskt obundet nätverk – som kampanjar för en kommundelning. I helgen satte man i gång på allvar, berättar Fredrik Federely, ordförande för C i Botkyrka.

– Det blir klassiskt kampanjarbete där vi anordnar torgmöten och delar ut material. Det är viktigt att visa att det inte bara är Tullingepartiets fråga. För vår del handlar det om närdemokrati, det har vi drivit i både Nykvarn och Salem tidigare.

En möjlig sajt för en framtida Tullinge kommun.

Fakta

Så tycker partierna om delning

Mot kommundelning: S, V, MP, M, KD och Botkyrkapartiet.

För kommundelning: TP, SD, C.

Både och: FP är för kommundelning om en majoritet i Botkyrka, eller en kvalificerad majoritet (två tredjedelar av rösterna) i Tullinge röstar ja.

Visa merVisa mindre