Ockupation, Hagsätra, IKANO, Boende Foto: Sanna Källdén

Kampen mot privatiseringarna i Hagsätra fortsätter – trots avhysning

I fredags blev nätverket Avprivatisera Hagsätra avhysta från Hagsätraskolans aula som de ockuperat sedan förra lördagen. Nu hoppas ockupanterna på en fortsatt kamp – utanför aulan.

  • Publicerad 12:21, 11 jul 2016

Ockupationen i aulan var en protest mot den utförsäljning av allmännyttan som skett i området de senaste åren där Ikano köpt upp 1 700 bostäder. Konsekvenserna för de boende har inneburit chockhöjningar i hyra, som i vissa fall höjts med 34 procent. Vid avhysningen kunde polisen gripa en person som slagit en av poliserna i ansiktet, men i övrigt gick den lugnt till. Nu hoppas ockupanterna på en fortsatt kamp för sin sak, utanför aulan.

– Vi kommer fortsätta att försöka synas i området, vi ska genomföra demonstrationer och tydliggöra kraven på både privata hyresvärdar och på Ikano, säger en av talespersonerna för ockupationen som vill vara anonym.

"Ingen polisär sak"

Enligt Hesam Akbari, presstalesman hos Polisen, kan Polisen hjälpa till för vidare opinionsyttring i ärendet. Men talespersonen för ockupanterna som StockholmDirekt talar berättar att nätverket inte vill att ärendet ska vara en polisiär sak.
– Vi ser inte polisen som någon medlare i detta, vi vill ju prata Sisab eller kommunen och Ikano.

Trots avhysningen är ockupanterna optimistiska om framtiden och hoppas på en lösning.

– Vi har haft ett nytt boendemöte utanför aulan där ett 50-tal personer deltog. Vi formulerade krav på privata hyresvärdar och Ikano. Det känns det som vi snart kommer kunna börja möta de ansvariga, säger talespersonen.

Det är i dagsläget oklart om hyresgästföreningen kommer upplåta någon ny samlingsplats för de boende som vill ha en fortsatt diskussion. Nätverket kommer därför till vidare fortsätta ses utanför aulan där nästa möte är planerat till söndag klockan 18.00, enligt talespersonen.