Kameror ska öka tryggheten

Ett besök i Rissne gjordes av Josefin Malmqvist (M), nyblivet kommunalråd och ordförande i social- och arbetsmarknadsnämnden, med anledning av polisrapporten. Partiet har presenterat flera förslag för att öka tryggheten i de utsatta områdena.

  • Publicerad 15:00, 19 feb 2016

De här områdena har extremt hög arbetslöshet, de sticker ut i Sundbyberg.

Förra onsdagen träffade Josefin Malmqvist kommun-
polisen Peter Saarman och hans poliskollega Lars Fontander för att prata om trygghet och säkerhet i Sundbyberg. Enligt henne har både anmälda brott och den upplevda otryggheten ökat, inte minst bland
kvinnor.

Framför allt handlar rädslan om att kunna röra sig i stadsmiljön under kvällstid, enligt Malmqvist. Ungdomar som är lite äldre och inte är på fritidsgården i Rissne hänger istället utanför den. ”Rissneborna tar återkommande upp otryggheten som den mest centrala frågan att lösa”, skriver Moderaterna i ett pressmeddelande.

– Vi tittar på kamera-övervakning, att klippa ner buskage och ha mer belysning, klottersanering, säger hon om vad man kan göra rent praktiskt för att öka tryggheten, säger Josefin Malmqvist.

Moderaterna vill dessutom arbeta för att återigen öppna en närpolis i Rissne – ”denna gång med bättre bemanning än tidigare”.

Att minska utanförskapet är viktigt att arbeta med långsiktigt. Ombildningarna som leder till mer blandad bebyggelse är en väg till integration, enligt henne.

Att unga har något vettigt att göra står i fokus bland möjliga åtgärder.

– De här områdena har extremt hög arbetslöshet, de sticker ut i Sundbyberg, säger Josefin Malmqvist.

Moderaternas partisekreterare på riksnivå, Tomas Tobé, var också med vid besöket. Partiet har gått ut i medierna med sina förslag.

Han ville särskilt uppmärksamma problembilden i den nyblivna moderatkommunen, där de utpekade områdena har hamnat lite i skymundan av närliggande områden som Rinkeby och Hässelby/Vällingby.

– Rissne och Hallonbergen har sina utmaningar, säger Tomas Tobé.

– Det leder till en uppgivenhet när folk inte vågar säga ifrån, säger Josefin Malmqvist.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här ska äldre få träna upp sin power

Nyheter 78-årige Göran en förebild när tyngdlyftningsklubb satsar på seniorer Tekniken måste sitta innan seniorerna som ska styrketräna i Löthallen får gå på de tyngre vikterna. Men vem vet – kanske blir nybörjarna lika starka som 78-årige världsmästaren Göran Malmberg till...onsdag 24/11 1:15

Gabriella är årets lärare i Sundbyberg

Nyheter Undervisar på Viktor Rydberg gymnasium i Sumpan Hallå där, Gabriella Parezanović, förstelärare samt lärare i historia och religionskunskap på Viktor Rydberg gymnasium. Grattis! Du vann utmärkelsen Årets lärare i Sundbyberg på 2021 års lärargala.måndag 22/11 10:58