I ansökan om kameraövervakning som skickats in till Integritetsskyddsmyndigheten listas ett 80-tal händelser, incidenter och riskbesök som skett i och kring kontoret till Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning. Här jobbar redan två ordningsvakter. På listan som går mellan januari 2019 och slutet av februari 2021 finns flera fall som blivit polissak.

Brandattacken

En natt i slutet av april förra året utsattes kontoret för en brandattack.

– Branden hade föregåtts av vandalisering av våra hemtjänstbilar liksom skadegörelse mot byggnadens skalskydd, säger Amir Farihadi som är säkerhetsstrateg på stadsdelsförvaltningen.

Ingen personal har blivit fysiskt skadad under perioden enligt honom. Däremot finns ett antal hot listade, liksom ett flertal riskbesök där personal tidigare uppfattat personer som hotfulla och aggressiva. Vid andra tillfällen har besökare blivit utåtagerande, skrikit eller gått loss på saker, till exempel en kopiator.

Amir Farihadi säger att det kan komma reaktioner efter beslut och besked som människor inte är nöjda med.

– Till exempel i frågor som gäller ekonomiskt bistånd eller tvångsomhändertagande av barn. Kontoret ligger i en stadsdel som ligger bland de högsta vad gäller psykisk ohälsa, våld i nära relation och orosanmälningar för barn. Samhällsutmaningarna avspeglar sig i receptionen.

"Kanske tänker dig för extra"

Med övervakningskameror kan filmen kan begäras ut av polisen vid eventuella brottsutredningar. Men förvaltningen hoppas också att kamerorna ska leda till ökad trygghet både för personal och besökare samt förebygga brott.

– Vet du att det finns kameror kanske du tänker dig för extra innan du välter ett bord eller blir utåtagerande på annat sätt.

Skydda de anställda

Amir säger att förvaltningen vill skydda de anställda som han kallar "vardagshjältar". Det handlar mestadels om personal från socialtjänsten. Socialsekreteraren Sara, en av de anställda, säger:

– Många som kommer hit är frustrerade. Kamerorna kan bli en trygghet inte bara för de anställda utan också för besökarna. Det kan vara bra att se vad som verkligen hänt, säger hon.

Hon får stöd i tron på kamerorna av en annan anställd som påtalar att bevis ofta är ett problem i brottsutredningar.

Andra problematiserar filmerna som spelas in. En anställd funderar spontant om det kanske vore bättre med kameror som sitter på personlarmen och som spelar in isolerade händelser utifall du trycker på larmknappen.

– Det är bra att ha kameror i receptionen men å andra sidan jobbar vi med personer som har sekretesskydd, säger personen som vill vara anonym.

Ingen krisåtgärd

Enligt Amir Farihadi ska inte ansökan ses som någon krisåtgärd.

Har det blivit svårt att anställa - eller har någon slutat på grund av arbetsmiljön?

– Inte mig veterligen. Men när sådant här händer är det vanligt att den utsatte, vare sig det gäller poliser, åklagare eller kommunanställda, funderar över jobbsituationen, säger han och fortsätter:

– Andra myndigheter har flyttat fram sina positioner i arbetsmiljöarbetet. Polisen har till exempel börjat med tjänstenummer istället för personnummer på sina brickor. Även vi måste se hänga med i samhällsutvecklingen så vi förblir en attraktiv arbetsgivare.