Värmdö kommun samarbetar med polisen på olika sätt när det gäller unga och droger. Bland annat ordnar de föreläsningar om cannabis två gånger om året för alla högstadieföräldrar Värmdö (det ställdes in 2020 på grund av corona).

– Den bästa förebyggaren för att hindra att en tonåring börjar med droger är en jobbig förälder, en som lägger sig i och ställer många frågor. Därför tycker vi att den här informationen är jätteviktig, säger Erik Mangen, trygghets- och säkerhetssamordnare i Värmdö kommun.

Tyst larm bara för yngre

Ett annat problem där kommunen samarbetar med polisen är tryggheten generellt på allmänna platser. Den senaste tiden har det varit problem med skadegörelse och stök på skolgårdar och förskolor med allt från klotter och glaskross till knarkhantering och spring på taken, enligt Erik Mangen.

Man har också behövt hantera bilbränder sedan en tid tillbaka, och olovliga körningar med mopeder och epa-traktorer i centrumområden sent på kvällarna.

Därför har en rad övervakningskameror och mer belysning nu satts upp på flera skolgårdar och förra veckan monterades ett så kallat ljudlarm upp i Gustavsbergs centrum.

– Det är ett högfrekvent, obehagligt ljud som bara kan uppfattas av personer i åldern 13-26 år. Äldre personer kan inte höra det på grund av hörselutvecklingen. Det aktiveras när någon kommer i närheten av sensorn. Det ska förbygga skadegörelse och hindra hantering av narkotika, säger Erik Mangen.

https://www.mitti.se/nyheter/malet-minska-drogandet-bland-unga-i-varmdo/repuav!CNaCRnvD3ZYZENDXFyrMQ/