Nya kameror fångar få fartsyndare. Foto: Mostphotos

Kameror fångar få fartsyndare i vägtunnlar

I somras sattes nya fartkameror upp i Norra och Södra länken. Hittills har 315 fartsyndare fångats på bild, skriver SR Stockholm. Samtidigt passerar över 100 000 fordon vägtunnlarna varje dag och medelhastigheten är ofta långt över den tillåtna.

  • Publicerad 08:34, 30 okt 2018

I somras sattes nya fartkameror upp i Norra och Södra länken. Hittills har 315 fartsyndare fångats på bild. Av dem har drygt 100 ärenden lett till böter, skriver SR Stockholm.

Över 100 000 fordon passerar biltunnlarna varje dag och både Trafikverket och polisen är medvetna om att det är långt fler än de 315 som fångats på bild som kör för fort.

Anders Drugge, sektionschef vid polisen, säger till SR Stockholm att anledningen till varför kamerorna inte fångar fler är för att de inte alltid är aktiva.

– Kameran är inte aktiv dygnet runt, men radarn är det och samlar in information hela tiden, säger han.

Ska minska antalet olyckor

Syftet med kamerorna är att minska antalet olyckor och få ner snitthastigheten, som i somras låg på 83 kilometer i timmen – långt över den tillåtna hastigheten på 70 kilometer i timmen.

– Erfarenhetsmässigt sjunker hastigheten vanligtvis efter införandet av nya ATK-system (automatiserad trafiksäkerhetskontroll), säger Anders Drugge.