Foto: Åsa Sommarström

Kalvcarpaccion är skrämmande god

  • Publicerad 00:00, 28 feb 2012

Snöflingorna yr på Skeppar­gatan när Gourmé och Gourmand traskar ner mot korsningen Riddargatan där Villaggios varma ljus livar upp den glåmiga stämningen på gatan.

De är sugna på italienskt och då passar Villaggio väldigt bra. Herrarna blir visade till ett bord längst in där en skinnsoffa bildar ett hörn. Det är vaniljvitt på väggarna och en varm känsla i lokalen.

Gourmé beställer in en skummig Karljohanssoppa med en halstrad pilgrimsmussla i kombination med en blomkålskräm (135 kronor).

Det är servitrisen som rekommenderar och hon har rätt. Soppan är gudomlig.

Gourmé sippar på den välbalanserade lena soppan och kisar mot Gourmands tallrik, som även den får med beröm godkänt:

– Oj, vad bra den var, det hade jag inte förväntat mig, säger Gourmand.

Han har beställt vitello tonnato, kalvcarpaccio (135 kronor). Tunt skivad kalv med generöst ringlad välsmakande olivolja, serverad med en krämig dressing av tonfisk och kapris får Gourmand att tappa lusten att tala.

Det är välkomponerat och skrämmande gott.

Sallad på buffelmozzarella, rucola, sparris, spenat toppad med balsamico (130 kronor) med tryffel håller också måttet, liksom crostini ai tre sapori (115 kronor), tre olika crostini med buffelmozzarella på en bädd av tomatpesto, prosciutto (lufttorkad skinka) med olivolja och till sist en svampröra med tydlig smak av tryffel.

Trots att kocken verkar ha en tendens att ta till salt i överkant, har rätterna tillagats med kärlek.

– Jag vill ha kött, avgör nu Gourmé och beställer in oxfilétournedos med potatisterrin, grillad zucchini, små vackra ungsbakade fyllda minipaprikor med basilikacréme serverad med en rödvinsreduktion (295 kronor). Inte heller här finns mycket att klaga på.

Utmärkt gott är också lammracks som bakats i ugn efter att ha örtmarinerats. De serveras med friterade polentakroketter med gorgonzola och ungsbakade tomater och balsamicosky (260 kronor).

Trancherat ankbröst (255 kronor) med rödvinsinkokta päron serveras med taleggio och en krämig spena­trisotto. Sötman från päronen är ger bra balans till ankan. Men rätten som helhet är väldigt mastig.

På menyn finns också smarrig pasta.

En av favoriterna är lång pasta med scampi, vongole, blåmusslor, vitt vin lök spansk peppar, persilja, knivmusslor och riven bottarga och vitlök (170 kronor).

Det är rejält med sting i rätten och skaldjuren är goda om än blåmusslorna lite små och en och annan vongole har inte hunnit spotta ur sanden ur skalet.

Det är dags för dessert.

Absolut bäst är varm chokladbakelse med hemlagad vaniljglass (135 kronor). Fondanten med tokmörk choklad rinner ut och förenar sig med den gräddiga glassen som en självklarhet.

Klassikern tiramisu (115 kronor) med savoiardikex doppade i amaretto, mascarpone och pudrad med kakao är fantastisk.

Inte fullt så rolig men ändå uppfriskande är italiensk citroncheesecake (105 kronor) och dagens sorbet (95 kronor).

Som helhet håller Villaggio en hög nivå, om än lite förutsägbar.

Fakta

VILLAGGIO

Mat: Klassiskt italienskt. Miljö: Varmt och stilrent med diskret och vänlig personal. Pris: Varmrätter 160–295 kronor.

Fakta

Foto: Åsa Sommarström