Dom. I Attunda tingsrätt dömdes de två åtalade männen. Foto: Stefan Källstigen

Kallhällsduo döms till fängelse för grovt rån

De två män som rånade och låste in ett äldre par i deras lägenhet i Kallhäll i mars har dömts till fem respektive sex års fängelse.

  • Publicerad 14:46, 15 jul 2022

Jag har aldrig varit så rädd

Männen, som är 23 och 26 år, döms för grovt rån och olaga frihetsberövande efter händelsen som skedde i mars i år.

Äldre par utsatt för rån i sin bostad

Det var den 1 mars som männen följer efter den äldre mannen på bussen från Kallhälls station. Senare på kvällen plingar de på hos paret och berättar att de väntar på sin pappa som bor i lägenhetshuset. En av männen blir bjuden på mat innan de lämnar lägenheten.

Kvällen därpå kommer männen tillbaka. Denna gång ska de ha trängt sig in i lägenheten och puttat samt med kniv hotat att skada paret om de inte fick koderna till deras bankomatkort.

"Jag tänkte att det här är min sista stund på jorden. Jag har aldrig varit så rädd", berättade kvinnan i förhör.

Instängda i dygn

Männen ska sedan ha bundit paret med buntband runt händerna och stängt in dem i badrummet. Dörren barrikaderade de med möbler innan de lämnade lägenheten.

I drygt tre dygn var paret instängda. Den äldre mannen ska ha varit rädd att hans fru skulle hamna i koma då hon har diabetes och de varken hade tillgång till mat eller medicin.

Räddningen blev flytande tvål. Den tredje dagen fick mannen upp en springa i dörren och smörjde in sig med tvålen. Enligt åklagare var det en springa på 7-8 centimeter som mannen sedan pressade sig igenom.

Efter att männen lämnat lägenheten lyckades de ta ut totalt 29 500 kronor från parets konton. Från lägenheten tog de även med sig mobiltelefoner och 1000 kronor.

Utvisas i 15 år

I Attunda tingsrätt dömdes båda männen för de två åtalspunkterna.

23-åringen döms till fem års fängelse för grovt rån och olaga frihetsberövande. Han ska även utvisas och förbjuds återvända till Sverige på 15 år.

Mannen medger att han varit på brottsplatsen vid aktuell tidpunkt men bestrider att han utövat våld eller hjälpt till. Han menar att han känt sig tvingad till att delta.

"Min klient nekar till brott. Vi kommer noga analysera domen och därefter göra vidare ställningstagande", skriver Noemi Kadas, mannens advokat, i ett sms till Mitt i.

26-åringen döms för samma brott samt bedrägeri, som ska ha skett tidigare i år, till fängelse i sex år. Mannen nekar till brott.

Mitt i har sökt mannens advokat som inte vill kommentera domen.

Dessutom ska männen betala 123 600 kronor till kvinnan samt 125 100 kronor till mannen i skadestånd.

Mitt i har sökt åklagare utan framgång.