Skissen, verkligheten och... lösningen? 193 lajks fick den fiktiva muralmålningen på ett dygn i Facebookgruppen Händer i Kallhäll och Stäket. Foto: Diakrit/Annika Eriksson

Kallhällsborna: Snygga till fasaden på nya huset

Kritiken har haglat i sociala medier mot den råa betongfasaden på Kallhälls nya landmärke, ett 16 våningar högt hus mitt i centrum. Nu föreslår Kallhällsbon Annika Eriksson en muralmålning för att piffa upp det gråa – och hyllas av hundratals grannar.

  • Publicerad 16:49, 8 maj 2018

Vi har gjort det vi sa att vi skulle göra.

Förslag. Många gillade Annika Erikssons idé om en muralmålning på höghuset. Foto: Privat.

"Något av det fulaste jag sett", "Välkommen till DDR", "Gärna lite puts på det..." Det är många hårda ord som skrivits om HSB:s nya hus Pumpen i den lokala Facebookgruppen Händer i Kallhäll och Stäket.

Anledningen: fasaden av rå betong.

En av dem som ogillar det grå är Kallhällsbon Annika Eriksson.

– Det ser ut som 1970-talets miljonprogram. Betonggrått och modulhuskänsla, man ser ju skarvarna, säger hon.

I helgen postade hon en bild i Händer i Kallhäll och Stäket där hon gjort om fasaden i datorn, till himmelsblå med gröna träd i botten.

– Det görs ju mycket muralmålningar idag och jag tänkte, hur kan man lätta upp intrycket av det här huset och få det att smälta in mer? säger Annika Eriksson.

På ett dygn hade inlägget fått 193 gilla-markeringar och över 30 kommentarer, de allra flesta positiva.

Skiss och verklighet

Många av kritikerna lyfter att det är stor skillnad mellan arkitektskisserna, som ger intrycket av ett vitt hus, och slutresultatet.

Den kritiken märks även av på kommunen, där Järfällas stadsarkitekt Anders Berg har fått flera samtal från besvikna Kallhällsbor. Något han själv beskriver som "mycket ovanligt".

– Det är väldigt många som ringt och klagat. Och det är inte höjden, det är inte placeringen, utan det är kulören som upprör, man förväntade sig ett vitt hus, säger Anders Berg.

Inget fel

Men han konstaterar samtidigt att HSB inte har gjort något fel.

– Enligt bygglovet som kommunen beviljat står att fasaden ska göras i "rå betong i en grå kulör". Tjänstemännen har följt processen. Lärdomen är att man måste vara noggrannare när man går ut med illustrationer och det gäller både HSB och kommunen, säger Anders Berg.

Men Catherina Fored, vd på HSB norra Storstockholm, som byggt huset, ser inget problem med illustrationerna.

– Det är klart att det är tråkigt när någon inte tycker om ett hus vi gjort, man måste förstå att i en sån här process så händer det saker på vägen. Vi har följt besluten som gäller och man får inte glömma att det finns en professionalism bakom, säger hon.

Några planer på att förändra den nu kritiserade fasaden finns inte på HSB.

– Vi har gjort det vi sa att vi skulle göra. Alla kan ju inte älska ett hus, säger Catherina Fored.