Korridorsprat. Afghanistans ambassadör Ghulam Abbas Noyam och Daniel Källenfors har nu mötts personligen. Foto: Cecilia Blomberg

Källenfors startar dialog med Afghanistans ambassadör

Kommunstyrelsens ordförande, Daniel Källenfors (M) bjöd Afghanistans ambassadör Ghulam Abbas Noyam till stadshuset för att diskutera konsulatet på Näset. – Det var ett spännande möte, säger Källenfors.

  • Publicerad 06:15, 14 feb 2021

12 februari träffade Daniel Källenfors Afghanistans ambassadör Ghulam Abbas Noyam för ett samtal om situationen vid afghanska konsulatet på Lidingö.

– Det var ett bra och konstruktivt möte, säger Daniel Källenfors.

Afghanska konsulatet i den lilla, före detta banklokalen på Källängens torg på Näset bettjänar någonstans mellan 80 000 och 90 000 afghaner i norden.

Det har lett till både bråk, när många människor samlats på torget och sanitära problem, då toaletter saknats. Trots att stöket kring Afghanska konsulatet avtagit litet enligt vissa boende i området står Daniel Källenfors fast vid att platsen och lokalen är olämplig för verksamheten.

Förstesekreteraren på ambassaden har tidigare sagt till Mitt i att de vill flytta.

"Det bästa för oss vore att flytta"

Samma målsättning bekräftades av ambassadör Ghulam Abbas Noya vid mötet.

– Under vårt möte beskrev ambassadören hur de letar efter en ny lokal och har kontakt med en mäklare. De letar aktivt men inga datum presenterades, säger Daniel Källenfors.

"Kan inte acceptera bråk"

Konsulatet hyr sin lokal av den privata fastighetsägaren Fastighets AB Senator. Staden har formellt väldigt litet att säga till i frågan.

– Det är en väldigt viktig fråga för Lidingöborna. Jag kan inte acceptera att det är bråk på Källängstorget och att folk sitter ute och bajsar. I min roll som kommunstyrelsens ordförande kan jag lyfta frågan, säger Daniel Källenfors.

Han har tidigare fört samtal med både hyresvärden och UD i frågan.

– Enligt Wienkonventionen (om diplomatiska förbindelser) är det UD:s ansvar att hjälpa till att hitta ändamålsenliga lokaler för diplomatisk verksamhet. Vi har vänta oss till UD flera gånger utan resultat. Vi anser att UD och i slutänden utrikesminister Ann Linde måste ta sitt ansvar.

Ett resultat av mötet förra fredagen var, trots att konkreta besked om flyttdatum uteblev att staden kommer att ha fortsatt dialog med konsulatet om situationen.

– Det var ett spännande möte, säger Källenfors.

Även representanter från UD var inbjudna till mötet i stadshuset. Ingen av dem dök upp.

Dialog. Afghanistans ambassadör Ghulam Abbas Noyam och Daniel Källenfors vid mötet i stadshuset. Foto: Cecilia Blomberg