Eleven ska ha fått ett knytnävsslag i ansiktet när han var på fritidslokalen. Foto: Mostphotos

Kallades bög och fick ett slag i ansiktet

En pojke satt i en fritidslokal på lunchrasten när en annan elev kom in. Enligt pojken ska den andra eleven ha kallat honom bög och sen gett honom ett knytnävsslag i ansiktet.

  • Publicerad 18:25, 1 jul 2018

Det var på en kommunal skola i början av året som ett bråk uppstod mellan två pojkar. Båda gick på högstadiet och befann sig i en fritidslokal under lunchrasten.

Den utsatte pojken berättar i förhör att den andra pojken ska ha kommit fram till honom och sagt bög. Han ska då ha rest sig för att konfrontera den andra pojken och tog tag i den pojkens tröja.

Pojken som hade sagt bög ska då ha gett honom ett knytnävslag i ansiktet. Flera elever såg händelsen och har vittnat i förhör om slaget.

Enligt den slagna pojken har de båda en historia. Pojken som slog honom ska ha varit på honom enda sen han började på skolan. Han säger i förhör att han tidigare har retats och trakasserats av den andra pojken.

Pojken blev väldigt upprörd och besökte skolsköterskan. Efter slaget ska han ha fått smärta och rodnad vid näsan. Senare på eftermiddagen gjorde skolans rektor en polisanmälan om händelsen.

– Vi tar starkt avstånd från alla kränkande behandlingar, trakasserier och våld. Om det handlar om hot, våld eller trakasserier så gör vi alltid en polisanmälan. Det är ett sätt att visa att det absolut inte är okej och att vi tar jätteallvarligt på händelsen, säger skolans rektor.

Efter händelsen har skolans ledning och lärare haft flera samtal med båda de inblandade eleverna.

– Det här är jobbigt för alla inblandade, för båda eleverna.

För att förebygga trakasserier och kränkande behandling jobbar skolan, precis som alla skolor i Sollentuna, med Olweusprogrammet. Det är en forskningsbaserad metod för att motverka mobbning.

– Varannan vecka arbetar vi aktivt i alla klasser och all personal får utbildning. VI undersöker platser som kan uppfattas som otrygga i alla årskurser nio och jobbar ständigt med förbättringar.

Men hon menar att trakasserier på grund av sexuell läggning är väldigt ovanligt på skolan och att det är något som skolan arbetar aktivt med.

– Det är inte vanligt med trakasserier på grund av läggning. Men har man en skola med hundratals elever är det ett drömscenario att inget någonsin skulle hända. Det viktiga är att man tar krafttag och ser vad man kan göra för att förebygga.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Över tio år gammalt dna-prov fällde man för barnvåldtäkt

Nyheter Nytt analysverktyg visade annat resultat En man från Sollentuna fälldes för våldtäkt mot barn 2010, men friades i hovrätten. I fjol ansökte riksåklagaren om resning efter ny analys av ett arkiverat dna-prov – och nu har domen ändrats på...måndag 26/7 19:00

Självplock av jordgubbar i Väsby dröjer till nästa år

Nyheter Corona satte stopp för korona Den som vill plocka lokala jordgubbar får ge sig till tåls ett år till. Upplands Väsby Självplock håller stängt även denna säsong – men 2022 blir det en ny fräsch sort i odlingen.fredag 23/7 16:29

Erik tävlar bland världseliten i bågskytte

Nyheter Sollentunabo debuterar i seniorlandslaget 22-årige Erik Persson debuterar i seniorlandslaget i bågskytte. Samtidigt som han är heltidsstuderande KTH-student är han en av Sveriges mest relevanta compound-skyttar. "Det krävs mycket planering...fredag 23/7 14:42