Kallade kollega för ”gubbe” – blev knivhuggen i ryggen

Ett gräl på en byggarbetsplats i Spånga i oktober slutade med att en av byggjobbarna fick en kniv i ryggen. Nu har en 20-årig man åtalats för mordförsök. Motivet ska, enligt åtalet, ha varit ilska över att ha blivit kallad för ”gubbe”.

  • Publicerad 15:12, 8 nov 2019

De bägge männen arbetade vid olika företag men på samma byggarbetsplats i Spånga i mitten av oktober i år.

Dagen före knivskärningen hade de två hamnat i gräl, enligt vittnen, och orsaken ska enligt åtalet ha varit att den ene mannen kallat 20-åringen för ”gubbe”, vilket denne ogillade starkt.

”Det är så man pratar”

I förhör säger målsägaren att han säger ”gubbe” till de flesta av kollegorna och inte tänkte på att någon kunde bli kränkt av det.

– Vi är alla gubbar, ”kom igen gubbar nu gör vi det”, det är så man pratar, förklarar han.

Kände stöt i ryggen

Dagen efter fortsatte arbetet som vanligt, men när passet var slut och mannen skulle gå till sin bil hörde han något bakom sig, och kände en plötslig stöt i ryggen, enligt åtalet. Det var 20-åringen som hade stött en morakniv i hans rygg, säger mannen i förhör, och uppgiften bekräftas av en tredje kollega som såg händelsen.

Kniven trängde in sex centimeter och stannade mot mannens ryggrad, men orsakade inga livshotande skador.

Nekar till brott

20-åringen greps senare samma dag i en lägenhet i söderort. Han förnekar brott, och hävdar att det inte var han som höll i kniven.

Mannen åtalas nu för försök till mord, alternativt synnerligen grov misshandel.

Han åtalas även för att ha misshandlat en busschaufför, vilket rubriceras våld mot tjänsteman, samt för ringa narkotikabrott.