Kall vinter kan försena spår med konstsnö i Ågesta

Det har blivit både fördyrat och försenat – men nu har arbetet med att anlägga konstsnöspår i Ågesta i alla fall påbörjats. Planerad invigning för det 2 kilometer långa spåret är dock först i slutet av vintersäsongen 2018/19 – bara det inte blir en alltför kall och snörik vinter.

  • Publicerad 13:00, 9 okt 2018

Majoriteten av deltagarna i Vasaloppet kommer från Stockholm och intresset för längdskidåkning bara ökar och ökar i stan. Ågesta friluftsområde har länge varit skidentusiasternas Mecka i Stockholm – men bara om tillräckligt mycket natursnö har fallit.

Efter önskemål från Stockholms Skidförbund, Svenska Skidförbundet, flera skidklubbar och inte minst en bred allmänhet beslutade staden redan 2015 att anlägga konstsnöspår i Ågesta för att möjliggöra skidåkning även snöfattiga vintrar. Sedan dess har skidåkarna väntat. Och väntat.

Arbetet påbörjades i september

Av olika skäl har projektet försenats, men nu är det klart med bygglov, dispens från strandskydd, tillstånd att ta vatten från Magelungen, med mera.

Själva arbetet i Ågesta påbörjades för ett par veckor sedan och på tisdag, den 16 oktober, väntas idrottsnämnden godkänna ett reviderat förslag där konstsnöspåret får kosta 42 miljoner kronor, 12 miljoner mer än de 30 miljoner som ursprungligen budgeterats.

Kan byggas ut till 5 kilometer

Fördyringen beror främst på att anbudet blev dyrare än beräknat, förklarar idrottsförvaltningen i sitt tjänsteutlåtande.

Spårets dragning och utformning har bestämts av Stockholms stad och Huddinge kommun tillsammans. Det planerade konstsnöspåret kan senare byggas ut etappvis från 2 kilometer till upp till 5 kilometer.

Elljusspåren släckta under byggtiden

Under snöperioden spåras sedan tidigare flera skidspår i Ågesta. Elljus finns på tre olika slingor, bland annat Ågestaslingan som med sina 6 kilometer är Stockholms längsta elljusspår. Belysningen är påslagen till klockan 22, men under byggperioden av konstsnöspåret kommer den att vara släckt och det blir även en del andra störningar i spåret – främst vid start- och målområdet.

Spåren som brukar anläggas på Ågesta golfbana då det finns natursnö, 5 och 10 kilometer, ska däremot inte att påverkas av bygget.

Inom Stockholms stad finns sedan tidigare ett konstsnöspår vintertid på Gärdets sportfält och ett mindre på Stockholms stadion. Dessutom läggs skrapsnö från stadens konstisbanor ut på flera idrottsplatser, vilket ger kortare skidspår.

Men det 2 kilometer långa konstsnöspåret i Ågesta blir ett rejält lyft för skidåkarna, när det väl står färdigt.

Så fort det är några minusgrader kan snökanonerna börja jobba och producera snö. Arkivfoto

Från vintern 2019/20 tros konstsnöspåret kunna vara i bruk december–mars. Spåren kan prepareras så fort det blir några minusgrader och därefter ska de kunna vara tillgängliga alla dagar i veckan, även om det skulle komma en period med mildare väder.

Kyla och snö kan försena konstsnöspåret

Den närmaste vintern får dock alla skidälskare ge sig till tåls till slutet av säsongen. Det är först då invigningen av konstsnöspåret är planerad. Paradoxalt nog är det i första hand en kall och snörik vinter som riskerar att försena projektet ytterligare.