Tack och hej! Salemsmoderaten Lennart Kalderén tackar för sig. I februari 2022 lämnar han posten som kommunstyrelseordförande efter 24 år. Foto: Erik Glimvik

Kalderén (M) slutar som kommunalråd i Salem

I hela 24 år har han suttit som högsta hönset i Salems kommun, och kan därmed titulera sig den kommunstyrelseordförande som suttit längst i hela länet,. Men i februari tar det slut. Det är då Salems kommunstyrelseordförande, Lennart Kalderén (M), väljer att lägga hatten på hyllan.

  • Publicerad 08:33, 5 maj 2021

Blott 20 år gammal tog en ung Kalderén klivet in i politiken. Då i Botkyrkas kommunfullmäktige 1978 – fem år innan Salem blev en egen kommun efter en folkomröstning.

Tjugo år senare, 1998, blev Lennart Kalderén kommunstyrelsens ordförande i Salem och på den positionen har han suttit kvar sedan dess. Det gör Lennart Kalderén till den kommunstyrelseordförande i Stockholms län som suttit längst vid makten.

– Det lär nog vara så att jag är den som har suttit längst som kommunstyrelseordförande i hela landet av dem som sitter just nu, säger Lennart Kalderén.

Lämnar över stafettpinnen

Men i februari tar det slut. Efter hela 24 år som högsta hönset i kommunen väljer den inbitna moderata politikern att lämna över stafettpinnen till någon annan.

Salems starke man ska fundera på slutet

– Det är här det viktigaste jag har gjort i mitt liv, och det är inget man avslutar lättvindigt. Men om jag skulle satsa på att kandidera till ytterligare en mandatperiod så skulle jag vara 68 när den tar slut. Då tycker jag att jag är skyldig mig själv att frikoppla mig från politiken nu, och se andra nyanser i livet.

Som vadå?

– Jag tänker åtminstone att jag ska få vakna den första mars utan att ha tre–fyra ärenden i huvudet, efter att ha fått sova en hel natt utan att paragraferna snurrar vid halv fyra-tiden på morgonen.

Glädje och besvikelser

Under åren som gått har Kalderén varit med och utvecklat flera delar av Salem. Själv har han svårt att peka ut något särskilt anmärkningsvärt, men lyfter ändå skolorna som en central del, och en stabil ekonomi.

Samtidigt har det också funnits besvikelser. Närmast nämner han när planerna på Salem centrum gick i stöpet för att man inte kom överens med centrumägaren, och kommunen var tvungna att gå vidare själva.

Salems kommunalråd berättar om livet bakom kulisserna

– Men jag hoppas att jag hinner ro det i hamn. Sen ska Fågelsången stå klar till sommaren 2023, och då hoppas jag att de bjuder in mig till invigningen! Annars går jag nog bara dit – jag bor ju i närheten, säger Kalderén.

Men även om den framtida pensionen är oviss, är vissa delar ändå säkra. Kalderén kommer att bo kvar i Salem, och han hoppas få fortsätta engagera sig politiskt på regionnivå, om än i en betydligt lägre takt. Vem som tar över efter Lennart Kalderén är ännu inte bestämt.