Att kontrollera någon annans mobiltelefon är en form av hedersförtryck.

Kakabaveh (V): Lag mot moralpolis inte nog

Moderaterna vill förbjuda moralpoliser. Bra, men förslaget kommer inte göra någon större nytta, tror Varken hora eller kuvad-profilen Amineh Kakabaveh (V).

  • Publicerad 14:21, 22 maj 2018

Moderaterna vill kartlägga förortens moralpoliser och införa den nya brottsrubriceringen "olaga frihetsbegränsning", enligt ett utspel på en presskonferens i morse. Amineh Kakabaveh (V) som är ordförande i föreningen Varken hora eller kuvad tror inte att det moderata förslaget kommer göra någon större nytta för de utsatta på kort sikt.

– Jag är inte emot själva idén. Men vem har kunskap att utreda det här och vem ska anmäla vem? Det är viktiga frågor som måste besvaras, säger riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh.

Hon menar att många hedersrelaterade brott som redan går att bestraffa inte leder till fällande dom.

– Fall av barnäktenskap och våldtäkter läggs idag ner. Där finns det redan lagar. Hur många poliser kommer ha tillräcklig kunskap och bry sig om detta? Och vem vågar ens anmäla? Många kvinnors frihet begränsas, men folk vågar inte anmäla. Det är ju en del av hederskulturen.

Istället tycker hon att man måste attackera grundproblemet: Att stärka flickors och kvinnors rättigheter.

"Problematiskt med utvisning"

Disa Kurt driver en politiskt obunden förening för tjejer och ickebinära i Visättra, Min Syster. Hon tycker att det är bra att problemet med moralpoliser diskuteras offentligt. Men samtidigt kan fängelsestraff och utvisning vara problematiskt, menar hon.

– Jag menar verkligen inte att sympatisera med moralpoliserna, men jag tycker inte att man ska svartmåla. Är lösningen fängeslestraff och utvisning? De svenska politikerna har inte riktigt förståelse för den här kulturen och man måste förstå den för att veta hur vi ska lösa det.

För att lösa problemet behövs mer upplysning och utbildning, tycker hon.

– Det är bra för nyanlända att de lär känna vår samhällsstruktur: Hur beter man sig i vårt samhälle, hur ser vi på kvinnor? Vissa som kommer från andra länder tar med sig sin kultur från hemlandet till Sverige. Vissa saker är extrema, vissa är positiva.