Påverka. "Det behövs en förändring", tycker Kajsa Tirén om dagens missbrukspolitik. Det var bara ett stenkast härifrån riksdagen som hennes lillebror dog av en överdos. Foto: David Henriksson

Kajsa besökte riksdagen med pjäs om missbruk

Den 17 december höll Vallentunabon Kajsa Tirén en föreställning i riksdagshuset – dit hon blivit inbjuden av socialutskottets ordförande. Pjäsen handlar om hennes bror som gick bort i missbruk för två år sedan.

  • Publicerad 11:37, 19 dec 2019

Sedan Kajsa Tiréns 28-årige bror Emil gick bort efter en överdos för två år sedan har hon i olika forum delat med sig av sin historia i ett försök att uppmärksamma fördomar kring missbrukare, samt påverka politikerna att se över hur missbrukare tas om hand idag.

Kajsa från Vallentuna kan bli sommarpratare

Den 12 november hade hon en föreställning i Elverket i Vallentuna. Föreställningen är ett samarbete med Sveriges radio och Dramaten och en del i serien "Svenska berättelser på scen", där en poet och en musiker – som specialskrivit musik till Kajsas berättelse – medverkar.

I publiken satt ordföranden i riksdagens socialutskott, Acko Ankarberg Johansson (KD), som passade på att bjuda in Kajsa till riksdagen.

– Hon var på föreställningen på Elverket och sa att hon blev så berörd att hon tyckte att den här berättelsen ska alla riksdagspolitiker höra, säger Kajsa Tirén, och fortsätter:

– Det är ingen skam att vara missbrukare eller anhörig. Men det är en skam att det ska vara så här i Sverige idag.

"Alldeles för många som dör"

Det budskapet framförde Kajsa även när hon den 17 december höll sin föreställning i riksdagen, dit både allmänheten, organisationer och politiker var inbjudna.

Hennes vilja är att landstingen och sjukvården ska ta över huvudansvaret för missbruksvården, istället för kommunernas socialtjänst som det ser ut idag.

– Att berätta Emils historia är ett sätt att få folk att reflektera över sina egna fördomar om missbrukare. Jag vill belysa att alla är lika värda, även de med beroendesjukdom. Jag vill också att vi ska få en förändrad missbrukspolitik i Sverige. Så här kan det inte fortsätta, det är alldeles för många som dör i överdos, säger Kajsa Tirén.