Väsbyalliansen presenterar inte någon budget före valet. Men kommunstyrelsen har som vanligt tagit fram budgetdirektiv, där nämnderna får ett förslag på en summa att röra sig med nästa år. Utifrån det tar nämnderna fram förslag på nedskärningar – om sådana behövs.

Svaren blir sedan underlag för diskussion inför det slutgiltiga budgetförslaget.

Kultur- och fritidsnämnden får enligt direktivet en större budget 2023. Men när nämnden räknar bort ökade löne- och priskostnader innebär direktivet ändå en effektivisering på 1,6 miljoner kronor.

Nämndens sparförslag är bland annat att ta bort bryggorna vid Kairobadet, att sluta underhålla Sättrabadet och att skippa konstsnöspåret på Vilundavallen vintertid. Dessutom föreslås bidragen till idrottsföreningar minskas med 35 procent och att bidragen till kvällsvandringar slopas helt. Och temaparken Barnen Wäsby Verkstäder återställs inte efter skadegörelse.

”Konsekvensen av det blir att idrottsföreningarna behöver höja medlemsavgifterna för att ha råd med att betala exempelvis lokal- och planhyror, det blir därmed dyrare för barn och ungdomar att idrotta i Väsby”, står det i nämndens svar på budgetdirektivet.

Vill ha mer pengar

Andrea Möllerberg (VB), ordförande i kultur- och fritidsnämndens ordförande, vill slippa skära ner ochi stället ha mer pengar.

– Ser jag isolerat på kultur- och fritidsnämndens budget bör den ökas med tanke på den stora inflyttning vi har i Väsby och att det är kö till mycket av de saker som finns inom våra verksamheter, säger hon och fortsätter:

– Vi behöver bygga ut och bygga ifatt helt enkelt för att kunna erbjuda fler barn och ungdomar möjligheter att utöva kultur, fritid och idrott.

Andrea Möllerberg understryker att de nämnda besparingsförslagen i nästa steg blir grund för en politisk diskussion om prioriteringar.

– Så det är först till hösten som vi vet mer om hur den faktiska budgeten blir.

Även andra nämnder tvingas enligt direktivet spara, däribland socialnämnden. ”Detta ger nämnden en extremt svår situation för att nå budget i balans”, skriver nämnden.

Mitt i frågar kommunstyrelsens ordförande Oskar Weinmar (M) hur troligt det är att effektiviseringskraven går igenom.

– Inte i någon budgetprocess som jag känner till har alla de eventuella eller möjliga konsekvenser som beskrivits i nämndernas förutsättningar också blivit utfallet när en budget presenteras. Att spekulera i sannolikheter vid denna tidpunkt är inte seriöst, säger han.

Varför har ni lagt direktiv som innebär besparingar?

– Vi i den politiska ledningen har inte beslutat att någon verksamhet ska spara. Direktiven grundas i den statistik och de omvärldsfaktorer som finns vid det tillfället. De innehåller inte politiska ställningstaganden. De kommer långt senarei budgetprocessen.