KRITIK. Kahin Ahmed gillar inte hur de stora partierna agerar. Nu har han bytt till Centerpartiet. Foto: Jonas Carlsson

Kahin Ahmed hoppar av M - går till Centern

Rinkebypolitikern Kahin Ahmed har länge varit Moderat. Men nu har han bytt parti till Centern och kritiserar hur de stora partierna hanterar flyktingfrågan och invandring.

  • Publicerad 11:09, 19 jun 2018

Kahin Ahmed kom till Sverige från Somalia 1992, mitt under Ny Demokratis mandatperiod i riksdagen. Det blev bara en mandatperiod för Ny Demokrati och det menar Kahin Ahmed har att göra med vilka partiledare som fanns för de två stora partierna, Moderaterna och Socialdemokraterna.

– Vi hade Carl Bildt och Ingvar Carlsson, det var starka och erfarna politiker, menar Kahin Ahmed.

Idag känner han att samhällsklimatet har blivit hårdare. Kahin Ahmed menar att de traditionellt två stora partierna idag istället vänder kappan efter vinden. Det gör att Sverigedemokraterna växer sig starka. Han anser att Moderaterna och Socialdemokraterna närmat sig Sverigedemokraterna i invandrings- och flyktingfrågor.

– Jag tycker att de ser invandrare som en belastning istället för en tillgång. Men var tredje läkare är utlandsfödd, 13,9 procent av sjuksköterskorna och 47 procent av de som jobbar inom äldreomsorgen, säger han.

Nu har han lämnat sin plats som ersättare för Moderaterna i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd och i stället gått till Centerpartiet. Han tycker inte heller att vissa etniska grupper är proportionellt representerade hos de stora partierna. Ett resultat kan enligt Kahin Ahmed bli att vissa grupper inte röstar eftersom de inte känner att de är representerade.

– Det är inte riktigt förankrat i lokalsamhället. De stora partierna utnämner någon bara för att representera partiet. Det saknas lokalförankrad representativitet och då kan folk tappa tillit.

Han minns varför han en gång gick med i Moderaterna. Då var Fredrik Reinfeldt partiledare.

– Reinfeldt höll de som ville stigmatisera invandrare i schack. Han hade en humanistisk anda.

Nu har han gått med i Centern, men han kommer inte kunna ställa upp i något val.

– Nej. Personlistorna är redan gjorda, säger han.

MER Moderaternas svar

Benjamin Dousa (M), vice ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd:

’’Kahin Ahmeds kommentar får stå för honom. Vår politik grundar sig inte i enskilda opinionsmätningar eller var andra partier står utan hur samhället ser ut och vilka värderingar vi har. Exempelvis migrationspolitiken lades om eftersom invandringen till Sverige förändrades och blev historiskt hög, inte för att Sverigedemokraterna tyckte det".
 
"Vad gäller etnisk representation tycker jag att man ska gå på kompetens, inte hudfärg eller ursprung. Vi har representanter som är födda i många olika delar av världen, men de sitter där de sitter för att de sliter hårt och är kompetenta. Det viktigaste är inte varifrån man kommer utan vart man är på väg.’’

Visa merVisa mindre

MER Socialdemokraternas svar

Elvir Kazinic (S), ordförande i RInkeby-Kista stadsdelsnämnd:

"Socialdemokraterna står upp för alla människors lika värde och rätt. Vi är stolta över de satsningar som genomförts i Rinkeby-Kista utan regeringens och stadshusets fördelningspolitik hade inte det vart möjligt. Under de senaste fyra åren har det tillkommit 1 000 nya lärare i Stockholm. När du kollar Sverigedemokraternas budget gällande skolan skulle det innebära 1 000 färre lärare. Det finns inget parti i praktiskt politik och människosyn som vi skiljer oss åt som mot SD."

"Vi är ett oerhört brett parti. Vi har haft ledamöter som har vart födda i Afrika, Latinamerika, Asien, Sverige och så vidare. Jag tycker att man ska ha respekt för varje person som kandiderar". 

Visa merVisa mindre