Kaféet som trotsar det kontantlösa samhället

Cash är inte längre king på Södermalm. Allt färre betalar med sedlar eller mynt och experter tror att vi är på väg mot ett kontantlöst samhälle. Men det finns de som går mot strömmen – som kaféet Kaffe.

  • Publicerad 07:13, 7 maj 2018

Krogar, butiker, bibliotek, parkeringsautomater, banker, bussar och kaféer. På allt fler ställen kan man inte längre betala med kontanter – utan det är kort eller Swish som gäller.

Konditori Chic vid Maritaorget slutade att ta kontanter i somras. En stor anledning är säkerheten för personalen.

– Det känns tryggare nu. Jag har varit med om att pundare kommit in och stulit växelkassan, säger Louise Lorichs, personalansvarig på konditoriet.

Förutom att förebygga rånrisken tycker hon att det mycket smidigare att bara ta kort. Det blir inget svinn. Och det känns mer hygieniskt, att slippa ta i mynt och sedlar när man jobbar med livsmedel.

Vad säger kunderna?

– De allra flesta är positiva. Det finns några som tycker att det är jättedåligt, och argumenterar emot. Men vi har inte tappat någon omsättning på att ta bort kontanterna.

– Vi går mot ett kontantfritt samhälle, speciellt i Stockholm

Bengt Nilervall, Svensk handel

Flesta betalar med kort

Det finns ingen statistik som visar hur många butiker, resturanger och andra verksamheter som slutat ta emot kontanter. Men trenden är tydlig, enligt Bengt Nilervall, Svensk handels expert på betalfrågor.

– Vi går mot ett kontantfritt samhälle, speciellt i Stockholm, säger han.

I dag sker runt 80 procent av alla köp med kort, enligt Svensk Handel. Vilket är närmast omvänt om man jämför med hur det såg ut för ungefär tio år sedan.

– Det är en enorm utveckling, säger Bengt Nilervall.

Och utvecklingen är bara på väg åt ett håll. År 2020 tror han att över 90 procent av alla betalningar sker digitalt.

– Rätt många butiker i dag har redan 95-96-97 procent av kunderna som betalar med kort.

Här på Kaffe är är det bara sedlar och mynt som gäller som betalningsmedel. Johan Sörman är ägare. Foto: Pekka Pääkkö

Går mot trenden

Men det finns även dem som går emot trenden. Som kaféet Kaffe på Sankt Paulsgatan – som bara tar emot kontanter. Anledningen är bankernas avgifter för kortbetalningar, säger ägaren Johan Sörman.

– Om jag börjar med kort får jag höja alla priser med en femma. Och det tror jag inte kunderna skulle uppskatta, säger han.

De kunder som inte har sedlar och mynt erbjuds att fika i lugn och ro, och sedan ta ut pengar i bankomat.

– Hittills har alla kommit tillbaka och betalat, säger Johan Sörman.

Han tror dock att han i framtiden kommer att gå över till kort. Men vill vänta tills bankernas avgifter gått ner.

Risker med att slopa kontanter

Ett samhälle med bara digitala pengar har även nackdelar. Personer riskerar att hamna utanför, som nyanlända, turister, barn, personer med intellektuell funktionsnedsättning och äldre. Pensionärsföreningen PRO har till exempel startat uppropet ”Kontanter behövs”.

Och det finns även andra risker med ett kontantfritt samhälle, vilket riksbankschefen Stefan Ingves varnade för i februari på DN Debatt.

”På tio år har värdet av kontanterna i Sverige mer än halverats. Vi är nu på väg mot en situation där allmänhetens betalningsmedel kontrolleras av kommersiella aktörer. Det kan bli problematiskt, särskilt i ett krisläge”, skrev riksbankschefen.

Då försvinner sedlar och mynt

Men även om man gillar det eller ej. Utvecklingen går i en brant kurva mot att allt fler köp görs digitalt. Och forskare på KTH har till och med satt ett datum för när vi blir helt kontantlösa – den 23 mars år 2023. Man utesluter inte att kontanter i framtiden helt kan försvinna.

 – Det är inte en omöjlig tanke. Riksbanken har själva gjort studier där man ställt den hypotetiska frågan och kommit fram till att det är teoretiskt möjligt, säger Niklas Arvidsson, docent i industriell ekonomi på KTH.

Fakta

Ställen som bara tar kort på Södermalm

Ett urval av verksamheter som inte accepterar kontanter:

Folkoperan

Biograf Victoria (Svenska bio)

Scandic Malmens coctailbar

Biblioteken på Södermalm

Beyond Retro

Shaka Shaka

Parkeringsautomaterna

Kollektivtrafiken

Johan & Nyström

Klang Market

Hornhuset

Delivore

Rost

Good store

NOFO Hotel och Vinbar

Konditori Chic

Elements Spa, Clarion

Telia Ringen

Phone House Skanstull

Flera krögare på Teatern i Ringens köpcentrum, som Raamen.

Fabrique, bagerierna.

Sushi Yama

Sats, Hornstull

Källa: Redaktionen
Visa merVisa mindre