Kaféägare plockade ut 3 miljoner svart

Två kaféägare fifflade undan minst 3 miljoner kronor genom att använda en riggad kassa-apparat. Nu har paret dömts för grovt bokföringsbrott.

  • Publicerad 00:00, 29 nov 2011

Den 11 februari förra året slog Skatteverket till och genomförde en razzia mot ett kafé och konditori i Haninge. När Skatteverket gick igenom kassaregistren dök det upp märkliga omständigheter. Vissa dagar hade kassan ovanligt lite pengar och andra dagar ovanligt mycket pengar.

En teknisk undersökning avslöjade att kassaapparaten var riggad. Genom att vrida nyckeln till ett visst läge kunde den som hanterade apparaten styra hur mycket intäkter som skulle registreras.

– Efter dagens slut kunde ägarna plocka ut pengar svart och stoppa i egen ficka i stället för att skatta för dem, säger kammaråklagare Annika Lundby Runåker.

Kaféägarna – en man och en kvinna – har drivit kaféet sedan 2004. Skatteverket nöjde sig med att kontrollera boksluten för 2008 och 2009. Slutsatsen blev att mannen och kvinnan undanhållit minst 3 miljoner kronor från beskattning.

– Det är mycket pengar men verksamheten var ganska omfattande med försäljning till andra företag, säger Annika Lundby Run-åker.

Restaurangbranschen har länge haft problem med svarta pengar. Under rätte- gången vittnade en av Skatteverkets experter och uppgav att det tidigare var vanligt med riggade kassaapparater. Det var så vanligt att leverantörerna inte ens kunde sälja ”rena” kassor eftersom efterfrågan på dessa var så liten.

Den 1 januari 2010 infördes kassaregisterlagen som förbjuder försäljning av riggade kassaapparater. Efter det har problemet minskat i omfattning.

Både mannen och kvinnan nekar till att ens ha känt till att kassan varit manipulerad. Men tingsrätten slår i sin dom fast att det inte råder någon tvekan om att kassaapparaten verkligen var manipulerad.

Domstolen ansåg också att Skatteverkets och åklagarens uppskattning att det handlar om minst 3 miljoner kronor som fifflats undan är rimlig.

Mannen och kvinnan fälldes för grovt skattebrott. Mannen dömdes till åtta månaders fängelse medan kvinnan fick villkorlig dom och 180 timmars samhällstjänst.

Kvinnan dras med ekonomiska problem sedan Skatteverket i efterhand höjt hennes inkomst för 2008 med 2 miljoner kronor – pengar som hon nu måste betala skatt på.

Efter ­dagens slut kunde ägarna plocka ut pengar svart och stoppa i egen ficka.