Dennis "Dervis" Aksay. Foto: Carlos Montecinos

Kafé öppnar i Lakeside

Det nedlagda ungkulturhuset Lakeside har fått nytt liv. På måndagen öppnade X-Cons Haninge Kafé Rudan tillsammans med 15 ungdomar.

  • Publicerad 09:24, 14 jun 2016

– Här behövs ett ställe som är öppet, där folk kan fika, äta glass och ta en burgare, säger Dervis ”Dennis” Aksay från X-Cons Haninge.

Den lokala organisationen för ex-kriminella, som sedan några år tillbaka nattvandrar och bedriver öppna lokaler för ungdomar på Handens stationsväg, tar nu alltså ytterligare ett steg. Denna gång tillsammans med en grupp ungdomar mellan 15 och 20 år.

– De som jobbar här är unga som haft en drogproblematik, eller går i skolan men saknat sysselsättning eller sommarjobb, säger ”Dennis” Aksay.

X-Cons Haninge, Haninges ungdomsråd, socialtjänsten och kultur och fritid driver projektet tillsammans.

Våren 2015 stängde kommunen ned mångmiljonsatsningen Lakeside. Verksamheten flyttades till Jordbros kulturhus, sedan allt färre ungdomar besökt Lakeside. Huset kom sen att användes som evakueringsboende för asylsökande under flyktingkrisen i fjol, men har därefter stått tomt.

Kafé Rudan kommer nu att ha öppet alla dagar i veckan mellan klockan 11 och 20 måndag till torsdag, och mellan klockan 11 till 22 fredag till söndag. Först och främst drivs kaféet till sista september.

– Men troligtvis fortsätter vi. Vi börjar med kafé, men senare ska vi även börja ordna aktiviteter, som fotbollsturneringar. Vi är öppna för samarbeten med andra, som fritidsgårdarna. Men det här blir ju ingen ungdomsgård, vi vänder oss till alla, unga, vuxna och familjer, som vill fika eller äta något vid Rudan, säger ”Dennis” Aksay.

Enligt Jörn Karlsson, ekonomidirektör på kommunen, betalar X-Cons Haninge nu en hyra på 1 000 kronor i månaden för resturangdelen under det aktuella kontraktet som gäller för sommaren.