STÖTTAR. Signe Strand och BonneFemme stöttar personalen på S:t Görans med hjälp av sina kunder. Annika Athley, intensivvårdssjuksköterska, tar emot bröd (bild uppe till höger), och kollegan Anna William-Olsson tog initiativet till insamlingen. Foto: Privat

Kafé och ö-bor stöttar covid-personalen på S:t Görans

Bröd, sallader, mackor eller dricks på notan. Sjuksköterskan Anna William-Olsson och kaféet BonneFemme på Stora Essingen stöttar personalen på S:t Görans sjukhus med öbornas hjälp.

  • Publicerad 16:30, 26 feb 2021

När krislägesavtalet aktiverades på nytt strax innan jul väcktes idén hos Stora Essingebon Anna William-Olsson. Hon var då var sjukskriven efter en handoperation men ville ändå stötta kollegorna på IVA-avdelningen på S:t Görans på något sätt.

– Jag satt hemma och visste att kollegorna har det tufft men sliter på. I våras fanns det mycket stöd från allmänheten med dricka och mat och sånt, men så är det inte riktigt nu och jag vet hur mycket sånt betyder, säger Anna.

Stockholmare sluter upp för sjukhusen

Hon pitchade idén om att lokala fiket BonneFemme kanske kunde skänka sånt som blivit över efter dagens försäljningar och de nappade direkt. Två gånger i veckan hämtar nu Anna bröd, sallader, färdiga mackor och annat från kaféet och åker med till kollegorna.

Dessutom kan kunderna på kaféet runda upp sin nota med valfritt belopp som också ska gå till de som står i frontlinjen mot coronapandemin på sjukhuset.

– Öborna har verkligen stöttat, vi har fått in ett par tusen kronor så vi ska fundera ut något bra som alla kan få ta del av. Det känns jättekul, dels att grannarna tänker på oss som jobbar eftersom det är det närmsta sjukhuset, dels så vet jag att det betyder mycket när man går långa pass i skyddsutrustning, säger Anna.

– Det är inte storslagna gester som behövs, men alla de här små sakerna, som en bullpåse eller en blombukett, gör att man känner att de som inte är där inne tänker på oss.

Anna jobbar halvtid sedan en tid tillbaka, och hoppas snart även kunna vårda patienter.

Hur är läget för er som jobbar på sjukhuset nu?

– Det är klart att alla är trötta, det har ju pågått i ett år och långa pass sliter såklart på personalen, men alla kämpar på. När jag skickar med en semmelkartong att ta hem till sin sambo eller en macka att äta på vägen hem så känns det jättebra. Det gör jättestor skillnad, både rent energimässigt fysiskt men också psykiskt. Att det finns en omtanke i samhället, säger Anna.

På BonneFemme var det givet att ställa upp. Signe Strand jobbar på kaféet och har levererat varor till Anna.

Responsen från kunderna har bara varit positiv enligt henne.

– Det är många som kommenterar vår lapp och säger ”åh vad bra”. Det kändes som en självklarhet. Det är en sån bra och lätt sak för oss att göra. Man har ju sett att det var många initiativ när pandemin startade men det har svalnat lite så det känns kanske extra viktigt att bibehålla det nu, säger Signe.