Kafé, fruktlund och odlingar – så ska Länkarnas gamla hus bli ett "Rosendal light"

Kafé med sittplatser i en engelsk trädgård med syrenhäckar, fruktlund och kanske odlingar. Så ska Mariedal bli en mysig mötesplats i framtiden. Men redan i sommar ska ett tillfälligt vattenhål finnas på plats.

  • Publicerad 07:01, 26 jan 2016

Det ska inte bli en öde tomt utan det måste vara något levande

Sedan Länkarna lämnade Mariedals-huset och annexet har det ekat tomt på området. Idéerna för området har varit många. De som tidigare drev det populära sommarkaféet på området lanserade till exempel förslaget om att skapa ett slags Kungsholmens svar på Rosendal – en Mariedals trädgård med bland annat kafé, växthus och kryddförsäljning.

Och något liknande ser det nu ut att bli. Det står klart när staden presenterade sina nya planer för Stadshagen i förra veckan.

Kafé och syrenhäckar

Som Vårt Kungsholmen tidigare kunnat berätta vill fastighetsägarna Stadsholmen göra om det stora huset till två eller tre bostäder. Men annexet ska bli kafé. Och trädgården ska göras om med syrenhäckar och grusgångar där det ska vara sittplatser för gästerna. Inspirationen är hämtad från hur huset och tomten såg ut på 1800-talet enligt Ulrika Bask, fastighetsingenjör på Stadsholmen, som tittat på gamla bilder tillsammans med stadsmuseet. Målet är att området ska bli en knutpunkt i området.

– Det ska vara någon form av publik verksamhet, som ett kafé med till exempel glassförsäljning, det ska inte bli en öde tomt utan det måste vara något levande. Det kan även finnas möjlighet till någon form av odling där, det har ju tidigare varit nyttoväxter och fruktträd där, säger hon.

Ny gångväg till strandpromenaden

På tomten ska även en ny byggnad med moderna och tillgängliga toaletter byggas och det ska även byggas en ny gångväg till strandpromenaden från Hornsbergs strand, intill koloniområdet. En del av tomten delas av för att fungera som privat trädgård för de nya lägenheterna.

Finns det en plats för minigolfen även i framtiden?

– Nej, tanken är att vi återgår till den engelska trädgården med syrenhäckar och grusgångar, säger Ulrika Bask.

Tillfällig kiosk

När de kan byggstarta på Mariedal återstår att se eftersom det ingår i det stora projektet Stadshagen. Men så länge ska fika- eller glasstörstande inte behöva vänta. Redan i år ska någon form av sommarservering finnas i området, kanske även med minigolf om banorna är spelbara och den nya aktörer vill det. Stadsholmen letar just nu efter intressenter.

– Vi tittar på en tillfällig lösning till i sommar, vilket vi hoppas på. Det skulle kunna vara en tillfällig glasskiosk eller något sånt, säger Ulrika Bask.