Nystartat. Anette Stenhjärta, Mamadou Diallo och Marianne Gillensjö är några av de frivilliga som kommer att jobba i kafét. Foto: Linn Matikka

Kafé Bästa svängen ska bli nya hänget i Hökis

Billigt fika och en mötesplats för gamla och unga. Det är visionen när Bästa svängen Hökarängen öppnar kafé tillsammans med Ung och stolt.

  • Publicerad 11:53, 12 apr 2016

– Vi trodde att det skulle vara dött så här första dagen, men det var lite småkaos här vid lunchtid, då tog kaffet slut, säger Marianne Gillensjö, en av 3 volontärer som jobbar i fiket under premiärdagen.

När Tidningen Farsta/Sköndal kommer till lokalen på Tobaksvägen i Hökarängen är det lugnet efter stormen och Marianne Gillensjö passar på att fylla på bullar och putsa fönstren tillsammans med Anette Stenhjärta från Bästa svängens kamratförening och Mamadou Diallo från ungdomsföreningen Ung och stolt.

Alla är välkomna

Lokalen på Tobaksvägen har Bästa svängen haft aktiviteter och möten i länge. Föreningens syfte är att hjälpa människor bort från droger, alkohol och utanförskap, men till kafét är alla välkomna.

– Pensionärer, unga, barnfamiljer - alla som vill ta en fika, säger Anette Stenhjärta.

Kafét ska ha en ytterligare funktion, förklarar Mamadou Diallo från Farstaföreningen Ung och stolt, som hjälper unga som hamnat snett.

– Vi vill att unga och pensionärer ska mötas. När skolan är slut kan de hänga här i stället. Vi har haft liknande verksamhet i centrumkyrkan i Farsta och då kom det mycket ungdomar. Vi tänker oss samma initiativ nu.

Vill expandera

Kafét ska ha öppet tre dagar i veckan och det ska finnas fika till försäljning och så småningom sopplunch.

– Men målet är att ha öppet varje dag, om det går bra, säger Marianne Gillensjö.

Kafé Bästa svängen

Ligger på Tobaksvägen 6 och drivs volontärt tillsammans med ungdomsföreningen Ung och stolt.

Öppet måndag, onsdag, fredag mellan klockan 11-16.