LADDAD FRÅGA. Förra året grävdes 114 av E.ons elkablar i Stockholmsregionen av. Foto: E.on

Kablar som grävs av - fortsatt problem i Järfälla

Elkablar som grävs av är en stor orsak till strömavbrott. I Järfälla kapades 18 av E.ons kablar förra året. "En positiv minskning med fortfarande oroande hög", menar energikoncernen.

  • Publicerad 07:00, 14 apr 2022

1 440, så många strömavbrott i E.ons elnät orsakades förra året av avgrävda elkablar.

Energikoncernen går nu ut och riktar kritik mot gräventreprenörer och menar att trots att de erbjuder en digital tjänst med information om var deras elkablar finns, grävs de av.

"Det allvarligaste är att en avgrävning innebär en rejäl säkerhetsrisk, som är förenad med direkt livsfara, både för den som gräver och de som är i närheten" skriver Lena Berglund, regionchef nord på E.on i ett mejl till Mitt i.

Färre i Järfälla

Jämfört med tidigare år har antalet avgrävda elkablar i Järfälla minskat. Under 2020 grävdes 29 elkablar av vilka kan jämföras med 18 stycken året efter.

E.on meddelar att de anmäler avgrävningar till Arbetsmiljöverket och hittills har de gjort ett 20-tal anmälningar. Att uppmärksamma problemet tror Lena Berglund kan vara en anledning till minskningen i kommunen.

"Förhoppningsvis beror minskningen på att vi arbetar intensivt på att samverka med andra grävande aktörer, att vi sedan ett antal år uppmärksammar problemet och att vi, när det går. anmäler avgrävningen till Arbetsmiljöverket"


 

18 elavbrott av avgrävda kablar i Järfälla

Antal elavbrott på grund av avgrävd kabel per kommun i Stockholmsregionen 2021

Österåker - 37

Danderyd - 35

Järfälla - 18

Upplands-Bro - 11

Upplands Väsby - 9

Håbo - 9

Enköping - 6

Vaxholm - 4

Källa: E.on

Visa merVisa mindre