STRÖMAVBROTT. Upplands Väsby drabbades vid 13-tiden på torsdagen av ett omfattande strömavbrott. Foto: Mostphotos

Kabel grävdes av – tusentals hushåll utan el i Väsby

Vid 13-tiden på torsdagen grävdes en högspänningskabel av i Upplands Väsby. 13 000 hushåll blev inledningsvis utan ström – vissa under flera timmar.

  • Publicerad 12:00, 25 sep 2020

En avgrävd kabel drabbar kunderna, vilket är olyckligt.

Upplands Väsby drabbades vid 13-tiden på torsdagen av ett omfattande strömavbrott. Uppemot 13 000 hushåll i Ed, Hammarby och vid Löwenströmska sjukhuset blev utan ström. Även hushåll i Kallhäll, Järfälla, blev strömlösa.

Orsaken var en avgrävd kabel.

– Vi lyckades koppla om mer än hälften av kunderna via andra ledningar inom en halvtimme och resten allt eftersom under eftermiddagen. De sista 40 kunderna fick dock vänta till klockan 18 innan strömmen var åter, säger Lena Berglund, regionchef på Eon.

Växande problem

Enligt Lena Berglund är avgrävda kablar ett växande problem.

– Det är många aktörer som gräver i kommunen nu och alla tar sig inte tid att begära de utsättningar av ledningar som vi erbjuder.

– En avgrävd kabel drabbar kunderna, vilket är olyckligt. Men jag ser det också som en allvarlig säkerhetsrisk att gräva utan att ta sig tid att säkerställa var elledningarna går.

I augusti drabbades övre Runby i Upplands Väsby av ett omfattande strömavbrott, vilket fick förödande konsekvenser för Hemköp. Butiken fick kasta varor för miljontals kronor.