Panncentralen i framtiden. Kulturhuset vara klart för inflyttning i slutet av 2023, om allt går enligt planerna. Foto: Mandoki Made

K-märkt panncentral kan bli nytt kulturhus

Älvsjöborna kan få ett eget kulturhus, med en scen, pop up-studios, eventlokal, kafé och restaurang. Platsen är Ericssons gamla panncentral i Älvsjöstaden.

  • Publicerad 06:40, 25 feb 2021

Under decennier försåg Ericssons panncentral ett helt fabriks- och kontorsområde med värme och varmvatten. Nu är den tegelgula byggnaden, byggd 1917, en urblåst ödekåk.

Så ska det inte förbli. Familjebostäder planerar att skapa ett kulturhus här, mitt i den växande Älvsjöstaden.

– Vi har utvecklat hela kvarteret med nya och fina bostäder. Men panncentralen kan inte omvandlas till bostäder. Därför vill vi hitta ett annat sätt att använda den – ett sätt som är positivt för Älvsjöborna, säger Lars Nylund, fastighetschef på Familjebostäder.

Får inte rivas

Panncentralen ligger i närheten av Kabelverksgatan och Glasfibergatan, intill en ekbacke. Eftersom huset är k-märkt får det inte rivas. Nu kan det alltså fyllas med kultur i stället. Tanken är ett kulturhus med ett brett och flexibelt innehåll.

I planerna ingår en scen, eventlokaler, pop up-studios, restaurang, kafé, bar, eventlokaler, konferenslokaler och övernattningsrum. Taken ska bli terrasser och de som bor i området erbjudas odlingslotter.

Men ingenting är spikat, betonar Lars Nylund.

– Nu testar vi marknaden och söker en hyresgäst som kan driva verksamheten över lång tid och tillföra ett värde i Älvsjö. Vi tänker oss ett kulturhus men det kan också bli något annat, säger han.

Panncentralen i dag. Den k-märkta byggnaden från 1917 är bara ett urblåst skal. Foto: Familjebostäder

Fem våningsplan

Lokalerna är 1 000 kvadratmeter stora, fördelade på fem våningsplan. Kostnaden för att bygga om dem beräknas till 150 miljoner kronor. Då ingår också solpaneler och ett vattenreningsverk i källaren, där ett odlingsrum ska tillvarata restprodukter från vattenreningsverket.

– Byggstart är drygt ett år bort. Vi har gjort mycket förarbete, så vi har goda möjligheter att komma i gång bara vi hittar rätt hyresgäst, säger Lars Nylund.

Familjebostäder fattade ett så kallat inriktningsbeslut om panncentralen vid ett möte i mitten av februari. Om allt löper på startar bygget alltså under andra kvartalet 2022. I slutet av 2023 ska hyresgästen kunna flytta in.

Panncentralen är grönklassad

Panncentralen ritades av arkitekten Ivar Callmander och byggdes 1917.

Byggnaden är grönklassad av Stockholms stadsmuseum. Det innebär att den är "särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt".

Vid ombyggnad måste exteriörens utformning därför behållas. Enligt detaljplanen får tillbyggnad göras i glas och trä, om utformningen sker med särskild hänsyn till byggnaden.

Den koleldade panncentralen värmde upp kontor och fabriker i LM Ericsson kvarter i Älvsjö i många decennier.

Nu växer Älvsjöstaden fram här, med bland annat 1 800 nya bostäder. Byggherrar är Familjebostäder och JM. 2026 ska stadsdelen vara färdig.

Visa merVisa mindre