Under decennier försåg Ericssons panncentral ett helt fabriks- och kontorsområde med värme och varmvatten. Nu är den tegelgula byggnaden, byggd 1917, en urblåst ödekåk.

Så ska det inte förbli. Familjebostäder planerar att skapa ett kulturhus här, mitt i den växande Älvsjöstaden.

– Vi har utvecklat hela kvarteret med nya och fina bostäder. Men panncentralen kan inte omvandlas till bostäder. Därför vill vi hitta ett annat sätt att använda den – ett sätt som är positivt för Älvsjöborna, säger Lars Nylund, fastighetschef på Familjebostäder.

Får inte rivas

Panncentralen ligger i närheten av Kabelverksgatan och Glasfibergatan, intill en ekbacke. Eftersom huset är k-märkt får det inte rivas. Nu kan det alltså fyllas med kultur i stället. Tanken är ett kulturhus med ett brett och flexibelt innehåll.

I planerna ingår en scen, eventlokaler, pop up-studios, restaurang, kafé, bar, eventlokaler, konferenslokaler och övernattningsrum. Taken ska bli terrasser och de som bor i området erbjudas odlingslotter.

Men ingenting är spikat, betonar Lars Nylund.

– Nu testar vi marknaden och söker en hyresgäst som kan driva verksamheten över lång tid och tillföra ett värde i Älvsjö. Vi tänker oss ett kulturhus men det kan också bli något annat, säger han.

Fem våningsplan

Lokalerna är 1 000 kvadratmeter stora, fördelade på fem våningsplan. Kostnaden för att bygga om dem beräknas till 150 miljoner kronor. Då ingår också solpaneler och ett vattenreningsverk i källaren, där ett odlingsrum ska tillvarata restprodukter från vattenreningsverket.

– Byggstart är drygt ett år bort. Vi har gjort mycket förarbete, så vi har goda möjligheter att komma i gång bara vi hittar rätt hyresgäst, säger Lars Nylund.

Familjebostäder fattade ett så kallat inriktningsbeslut om panncentralen vid ett möte i mitten av februari. Om allt löper på startar bygget alltså under andra kvartalet 2022. I slutet av 2023 ska hyresgästen kunna flytta in.