Valåret närmar sig och debattläget hårdnar.

I en TT-intervju ger justitieminister Morgan Johansson (S) polisen i Stockholm kritik för att de inte vuxit på det sätt han önskat.

– Antalet poliser har helt enkelt inte ökat särskilt mycket de senaste åren just i Stockholm. För att vara rak på sak: Man har misslyckats att växa på det sätt som jag tycker att man bör kunna förvänta sig, säger han.

Blicka söderut

Ministern menar också att Stockholm borde titta på Göteborg och Malmö där man, enligt honom, lyckats stävja gängkriminaliteten och skjutningarna på ett annat sätt än i Stockholm.

Morgan Johansson pekar också på att staden går med plus och borde kunna lägga lite av de pengarna på samverkan mellan avhopparprogrammen, socialtjänst skola och fritidsverksamhet.

– En fråga jag tycker man kan ställa är varför man lyckas i Malmö och varför misslyckas man i Stockholm? Lär nu utav de kommuner där det har gått bra, säger han.

AKJ bollar tillbaka

Intervjun har fått Stockholms stads finansborgarråd att se rött. I en intervju med Aftonbladet säger Anna König Jerlmyr (M) att hon är trött på Morgan Johansson. Det är snarare så att justitieministern ska be Stockholmspolisen om ursäkt. Att det finns för få polisen här har han haft två mandatperioder på sig att lösa, menar finansborgarrådet.

Dessutom understryker Anna König Jerlmyr att Stockholm är den stad som lägger mest pengar på sociala insatser.

– Men vi i kommunerna kan inte kompensera om poliserna är för få. Brottslingarna vet att det är relativt riskfritt att begå brott i Stockholm för att det finns otillräckligt med poliser. Det är det ansvaret som faller tillbaka på Morgan Johansson, säger hon till TT