Just nu: Ockupanter demonstrerar utanför Landstingshuset

Ett 50-tal personer befinner sig just nu vid Landstingshuset på Kungsholmen för att visa sitt stöd för BB Sophia. Där möter de ansvariga politiker.

  • Publicerad 13:53, 23 maj 2016

Just nu pågår en demonstration utanför Landstingshuset vid Hantverkargatan. Bakom aktionen står samma personer som förra veckan ockuperade ett stängande BB Sophia.

Kristina Turner är en av de som ockuperat BB Sophia. Utanför landstinghuset träffade hon Ella Bohlin (KD), landstingsråd med ansvar för förlossningsvården.

– Alla ska naturligtvis få välja som de vill. Men nu har vi födande inga valmöjligheter och därför är Sophia så symboliskt. Nu finns bara valet att föda hemma eller på akutsjukhus. Men många vill varken eller, och där finns ett gap som vi måste utforma på ett patientsäkert, mänskligt och tryggt sätt, säger Kristina Turner till Ella Bohlin.

Ockupationen av BB Sophia gjordes för att demonstranterna anser att det behövs större variation i förlossningsvården och inte bara stora akutsjukhus i landstingets regi.

I sex dagar pågick ockupationen av BB Sophia. I lördags avbröts den av demonstranterna som istället tagit sig till landstingshuset för att framföra sitt budskap där.

Franziska Federle är en av de som ockuperat förlossningskliniken för att belysa att den behövs i Stockholm.

– Vi ville prata med politiker, men de kom inte så vi kommer till dem istället.

I slutet av mars genomfördes en demonstration, ledd av BB Sophias personal, utanför Landstingshuset för att demonstrera mot stängningen.

Zoia Zackariasdotter, 41 år med Moses Nyman, 7 månader deltog under demonstrationen och var med på ockupationen:

– Uppslutningen är fantastisk. Jag blir så lycklig. Det är ett otroligt gehör, det är en massa politiker som kommit ner och satt sig med oss på gräsmattan och verkligen lyssnat på oss. Det känns som att vi blir lyssnade till. Det känns otroligt hoppfullt måste jag säga, säger Zoia.

Ella Bohlin bekräftar för Mitt i att man bjudit in ockupanterna till ett möte den 1 juni.

– Jag är glad över engagemanget för förlossningsvården. Vi vill också se en mångfald i förlossningsvården och det är därför vi har infört vårdvalet som gjorde det möjligt att öppna BB Sophia, säger hon.

Text:

Olle Anrell

Anna Z Ek