Juristsystrarna som står upp för kvinnor

Ida Kjos, 30, och Emma Fagervall, 28, är systrarna från Kungsängen som tog initiativet till juristernas metoo-upprop #medvilkenrätt.

  • Publicerad 09:00, 4 maj 2018

Ida Kjos och Emma Fagervall växte upp i Kungsängen, i ett hus i skogen. 

– Det var en idyllisk uppväxt med mycket utomhuslek, simning och rörelse, säger Ida. 

I hemmet uppmuntrades de tidigt till diskussion och engagemang, både av sin mamma och pappa. 

– Pappa sa att vi måste våga sticka ut hakan för det vi tror på, säger Emma. 

– Vi fick lära oss att våra röster spelar roll, säger Ida. 

Ida beskriver sig själv som en extrovert person som tycker om att ha att göra med människor. Hon hade bilden av att juristyrket innebar att hålla anföranden, att argumentera och att skriva. Kvaliteter som passade henne. 

Hon började utbilda sig direkt efter gymnasiet, och lillasyster Emma likaså ett par år senare. Men Emma for upp till Umeå. 

– Det är det bästa beslutet jag har tagit. Det var ett fantastiskt universitet i en underbar stad.   

När systrarna väl var utexaminerade jurister år 2011 respektive 2014 började de arbeta på advokatbyråer. Affärsjurist skulle man bli, det var vad de hade fått höra på sina utbildningar. Livet på advokatbyrå var häftigt, utmanande och krävde mycket hårt arbete. Advokatbranschen har sina utmaningar, det konstaterar båda systrarna, både vad gäller arbetsförhållanden och att hålla kvar kvinnor på byråerna. 

Det var ingen hemlighet i branschen att det förekom en mycket sexistisk jargong på många byråer och att man som ung kvinna fick anpassa sig därefter.  

Feminismen blev viktig 

I dag arbetar både Ida och Emma som bolagsjurister. Ida jobbar på Postkodlotteriet och Emma på Sparbanken i Enköping. De hjälper bolagen med all deras juridik. Här upplever de klimatet som helt annorlunda. Systrarna har alltid kallat sig för feminister och diskuterat såväl sin egen bransch som jämställdhet i stort.  

När Emma läste skådespelarnas metoo-upprop #tystnadtagning kände hon igen strukturerna så väl, som hon vet även finns i juristbranschen. 

– Det var en chock att inse att det ser ut på samma sätt i så vitt skilda branscher. Lika konservativt, säger hon. 

Blev varnade

Vissa avrådde systrarna från att starta juristernas upprop eftersom de var rädda att det skulle riskera deras karriärer, men Ida och Emma hade bestämt sig. De jobbade hårt, tillsammans med två andra kvinnliga jurister, Maria Nääv och Caroline Snellman, med att samla in alla vittnesmål. En sen kväll lade de upp texterna i en hemlig grupp på Facebook för att börja samla underskrifter. Och namnen bara haglade in. 

– Jag får gåshud när jag tänker på det. Det var som en våg av kärlek och systerskap, säger Ida. 

– Men modet att berätta om missförhållanden på arbetsplatsen och att engagera sig för uppropen har tyvärr straffat sig hårt för många kvinnor, som blivit av med sina jobb och som blivit svarlistade från framtida arbete. På våra egna arbetsplatser har vi inte mötts av något annat än uppmuntran och klappar i ryggen, säger Emma.

Uppropet tillhör alla 

– Vi är väldigt noga med att vi vill att uppropet ska tillhöra alla. Det hade inte varit någonting utan alla tusentals som skrev på, säger Ida. 

Sedan uppropet har det hänt mycket i deras bransch. Universiteten debatterar, Advokatsamfundet har tillsatt en arbetsgrupp och Diskrimineringsombudsmannen har inlett granskning mot ett flertal advokatbyråer. 

Förutom att engagera sig för metoo och feminism driver Ida en kanal på Instagram som inspirerar till ett hållbart och aktivt liv, och Emma driver som debattredaktör Sveriges största och flerfaldigt prisbelönta miljöblogg: Supermiljöbloggen.

På hemmaplan möts systrarna också av stöttning och jämställdhet till hundra procent. Ida har varit tillsammans med simlegendaren Lars Frölander i tolv år, och de blev goda vänner med Markus Fagervall när Lars och Markus båda deltog i TV-programmet ”Stjärnor på is”. När Markus sedan flyttade till Umeå där Emma pluggade blev de två ett par. 

Både Ida och Emma har bott på andra platser än Kungsängen under en tid, men nu har de återvänt bägge två. 

– Jag och Lasse flyttade till Kungsängen för ett år sedan när vi fick en dotter. Jag älskar Kungsängen, säger Ida. 

I juni gifter de sig på Almare Stäket. Emma ska vara brudtärna och toast madame, precis som Ida var på Emmas och Markus bröllop i Kungsängens kyrka 2015. 

Ida & Emma

Yrke: Jurister

Familj: Ida gifter sig med Lars Frölander i juni och tillsammans har de en dotter. Emma är gift med Markus Fagervall. Systrarnas föräldrar är Fredrik Kjos, gruppledare för Moderaterna i Upplands-Bro, och läraren Liv Kjos. De har dessutom en varsin tvilling. Idas tvilling heter Elin, och Emmas heter Martin.

Idas intressen: träning och vegansk matlagning. Driver en Instagramkanal med syfte att inspirera till ett aktivt och hållbart liv, samt diskuterar feminism, föräldraskap och karriär.

Emmas intressen: umgås med familj och vänner, mat, vin, bada i havet och gå i skogen.

Visa merVisa mindre

BLÅLJUS: Hundattack, kvinnomisshandel och singelolycka

En femåring bets av en hund då han var ute och cyklade. En kvinna blev slagen av en man hon lever i en relation med. Och en påverkad man i 20-årsåldern köäde i diket. Där är något av blåljusrapporten...tisdag 29/9 10:36

Här är kommunens konstutställning

Ska marknadsföra Upplands-Bro som arbetsgivare 103 605 kronor. Så mycket har skattebetalarna fått betala för kommunens nya foto- och videoutställningen ”#viärupplandsbro” som under september mött konsthallens besökare på kulturhuset i Kungsängen.tisdag 29/9 10:00