Gammalt fotografi på Blå hörnans lokal, hängande på väggen i brf:ens styrelserum. Då var det konditori som gällde. Foto: Claudio Britos

Jurist om konflikten i Ängby: Viktigt med tydligt avtal

Ju tydligare avtal, desto mindre risk för trassel. Det konstaterar juristen Vanja Lycke apropå konflikten mellan bistron och brf-styrelsen.

  • Publicerad 14:16, 19 nov 2021

Bistrobråket har bland annat handlat om Blå hörnans meny: Får krogen servera mat som liknar grannrestaurangens?

Vanja Lycke är hyresråd i hyres- och arrendenämnden i Stockholm. Hon vill inte kommentera fallet ovan, men säger att det generellt sett inte finns något som hindrar en hyresvärd från att besluta vilka verksamheter den vill ha i sina fastigheter – så länge den inte bryter mot till exempel diskrimineringslagar.

– Ett exempel är att centrumanläggningar inte brukar lägga två tacorestauranger bredvid varann, säger hon.

Krog eller kafé? Konflikt om menyn i Norra Ängby

Skulle man som hyresgäst vilja göra ändringar i sin verksamhet utan att få tillstånd av hyresvärden, kan man få saken prövad i hyresnämnden. Fall av det slaget är enligt Vanja Lycke väldigt ovanliga.

– Jag tror inte jag haft ett enda ärende om ändring av användning av lokal under mina sex år som hyresråd.

Var utförlig

När det gäller tolkning av befintligt avtal (till exempel huruvida vietnamesisk mat är för lik thaikäk) sysslar inte hyresnämnden så mycket med det. Sådant brukar i stället vara en fråga för den allmänna domstolen.

I slutänden lönar det sig dock att vara ordentlig och utförlig från början.

– Ju bättre avtal man skriver, desto mindre risk att man hamnar i domstol och behöver driva tvisterna där, säger Vanja Lycke.

... och vad gäller vid överlåtelse?

Vid överlåtelse av en verksamhet kan det också vara möjligt att överlåta lokalen, så länge den som tar över lokalen kan godtas som hyresgäst av värden.

Överlåtelse av lokalen efter kortare tid än tre år kräver synnerliga skäl. I mäklarannonsen för Blå hörnans lokal nämns ett sådant, nämligen "sjukdom".

Källa: Sveriges domstolar

Visa merVisa mindre